Проучване в Бавария: Местните не искат мюсюлманин за кмет

Проучване в Бавария: Местните не искат мюсюлманин за кмет

Снимка: БГНЕС

По-голямата част от баварците не искат мюсюлманин начело на местната власт във федералната германска провинция, сочи проучване, цитирано от вестник “Die Welt”.

В Бавария предстоят местни избори и по този повод бе направено проучване на общественото мнение. Половината от гражданите на провинцията обаче (49 процента) биха имали проблем с кмет-мюсюлманин и отговарят с “не” или “по-скоро няма” на въпрос дали биха подкрепили кандидат за поста, изповядващ ислям.

В същото време почти 44% отговарят с “по-скоро да” или “определено” на въпроса. Останалите участници в анкетата не дават конкретен отговор, съобщава “Фокус”.

От редакцията припомнят за случая на Сенер Сахин, който издига кандидатурата си за кмет на Валерщайн, но членовете на местния клон на Християнсоциалния съюз (ХСС) очевидно не приеха мюсюлмански кандидат. В резултат 44-годишният Сахин се отказа от надпреварата за кметския пост.

И все пак – в изборите в Бавария на 15 март може да има кандидат, изповядващ исляма. В град Нойфахрн (област Фрайзинг) 37-годишният Озан Иъйбаш се счита за възможен претендент за кметския пост от редиците на християсоциалистите. Номинациите ще бъдат направени в края на текущата седмица.

Според анкетата на института “Civey”, привържениците на “Алтернатива за Германия” най-ясно отхвърлят кмет от мюсюлманската общност. Почти девет от десет респонденти казват, че считат за проблем, ако в провинцията има кмет-мюсюлманин.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.