Проф. Иво Петров: Рестриктивните мерки не трябва да се връщат

“Италианско проучване доказа, че вирусът на COVID-19 вирее във фините прахови частици, които се разпространяват във въздуха. Обеззаразяването на въздушната среда е много важно. Има методика, в която България е пионер – “озониране на въздуха”. Това е известно отдавна, не го откриваме сега. Такава процедура би била много полезна”. Това коментира кардиологът проф. Иво Петров в ефира на Нова тв.

Той приема моментът с големия брой заразени като изтрезняване за нас.

“Това е нова инфекция, нещо, с което не сме се срещали преди. Именно това е и причината за големия брой заразени. Хубаво е, че по естествен начин сред нас остават само по-малко агресивните мутации на вируса. По-агресивните си отиват, за съжаление, с хората, които умират”, казва професорът.

Проф. Петров напомни, че при много от случаите дори не се наблюдава симптоматика. 

“Смъртността категорично е по-ниска от тази в началото. Вирусът е само една частица и има нужда от наша жива клетка, за да може да се разпространява. Нужно е да го приемем, за да ни разболее. За да не го приемем, е нужно да следваме препоръките за това”, добавя проф. Петров.

Специалистът смята, че рестриктивните мерки не трябва да се връщат отново заради увеличението на заразени. “По-скоро заразата трябва да бъде ограничавана в клъстерите”, казва той.

Професорът казва, че в момента не се намираме във втора вълна на заразата, а случващото се е израз на разпространението на вируса в затворени общества, където той се предава по-лесно заради по-близките контакти.

Проф. Петров добави, че броят на направените тестове е важен за резултатите.

“В началото, когато се изследваха само хора в болниците, тези без симптоматика оставаха извън статистиката”, казва Петров.

Той коментира, че има становища, че ефикасна ваксина ще бъде създадена много трудно. Това е така заради мутацията на вируса.

“В медицината никога няма абсолютност. Няма да има медикамент, който да ни предпазва на 100%. Ще има такива, които да правят заразата по-малко опасна”, казва Петров.

Проф. Петров обясни, че болниците в страната са много добре подготвени и не смята, че може да настъпи криза при тях. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.