Радев вбеси атлантиците: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Радев вбеси атлантиците: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

България изпраща бившия министър на отбраната Николай Ненчев като дипломатически представител на страната в Украйна.

Това обяви пред БНР председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който направи анонса по време на конференцията “75 години НАТО”.

Ненчев беше министър на отбраната в периода 2014-2017 г. във второто правителство с премиер Бойко Борисов. На този етап от служебното правителство няма потвърждение, че Ненчев поема поста на посланик в Киев.

Такова обаче дойде от президентския прессекретариат. В позиция до медиите държавният глава Румен Радев отправи критики за решението на служебното правителство.

Ето какво пише в позицията на българския президент:

Съгласно Конституцията на Република България назначаването на посланици се извършва с президентски указ по предложение на Министерския съвет.

По време на правителството „Денков-Габриел“ настойчиво ми бе предлагано да назнача за български посланик в Украйна Николай Ненчев. Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост.

Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната.

Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии.

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина.

Очаквам Министерският съвет да ми предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.