Радев в Рига остро срещу призивите за политическо номадство: Изборите са краен вариант (ВИДЕО)

Радев разкри готов ли е със служебен кабинет и защо ветото за РСМ няма как да бъде вдигнато скоро
Изборите са краен вариант. Разбира се, ако продължава блокажът на институциите и на работата на парламента, изборите са неизбежни.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рига, където е на форум на инициативата “Три морета”.

“Аз съм доказал, че никога не бягам от отговорност. Назначил съм три служебни кабинета и те се справиха. Сега въпросът не е в служебния кабинет, а парламентарно представените партии да проявят отговорност и дебатите, и вотът да бъдат насочени към решаването на интересите на хората”, продължи Радев.

Изобщо преди да говорим за дебатите за гласуване за предсрочен вот трябва да е ясно, че тук в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенцията на сегашното правителство и на сегашния парламент и те не могат да избягат от тях, подчерта държавният глава.

Президентът Радев изтъкна, че не може да приеме открити призиви към политическо номадство.

„Хората са гласували по определен начин. Призивите да започне политическо номадство в българския парламент изкривяват вота на хората. Очаквам всяка партия да води своята отговорна политика така че да привлича членове и да задържа своите членове със своята политика, а не с призиви да напускат други партии, за да се присъединяват”, допълни държавният глава.

И подчерта: „Това не означава, както го тълкуват веднага, ако не си с нас, си срещу нас. Аз не съм с никого. Аз съм за принципа. Много ясни принципи в политиката”.

Трябва да използваме всички инициативи и инструменти, за да привличаме инвестиции у нас, добави той.

Радев обяви, че инвестиционният фонд по инициативата “Три морета” е направил своята първа голяма инвестиция в България, придобивайки значителен дял от пристанище „Бургас”. „Това придобиване ще има важна роля за насърчаване на по-нататъшната свързаност и на икономическото развитие на целия регион. Това е доказателство, че когато има наличие на политическа воля, координирани усилия и усърдна работа, нещата се получават”, заяви президентът.

Президентът Румен Радев пристигна днес на посещение в Република Латвия по покана на латвийския държавен глава Егилс Левитс, който е домакин на двудневната среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество “Три морета”, съобщи по-рано БТА.

В рамките на събитието в столицата Рига, Радев ще участва в президентския панел на форума, ще се включи в дискусия на президентите и ръководителите на делегации като част от съпътстващия инициативата бизнес форум. Също така се очаква държавният ни глава да проведе двустранни срещи със свои колеги.

Важен фокус на срещата в Латвия ще бъдe влошената среда в сферата на сигурността вследствие на войната в Украйна и новите предизвикателства пред страните от региона. Страните участнички ще обсъдят възможностите и перспективите за приобщаване към проектите, развивани в рамките на инициативата, на Украйна и други страни от Източното партньорство и Западните Балкани.

Инициативата “Три морета” е създадена през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж.

Стратегически партньори на инициативата “Три морета” са Европейската комисия, Германия и САЩ.

Латвийското председателство си е поставило за цел осъществяване на практическите измерения на сътрудничество между страните от Инициативата “Три морета”, за да се гарантират сигурността и реалната свързаност на хората в региона по устойчив начин. Това каза Андриш Тейкманис, ръководител на канцеларията на президента на Латвия, който се включи чрез видео връзка в конференция на тема “Три морета: иновации и енергийна сигурност”, провела се по-рано този месец в София.

До момента инициативата “Три морета” е имала шест срещи на върха: през 2016 в Дубровник, през 2017 във Варшава, през 2018 в Букурещ, през 2019 в Любляна, през 2020 в Талин и през 2021 в София.

На 8 и 9 юли 2021 г. президентът Румен Радев беше домакин на шестата среща на високо равнище на инициативата “Три морета” в българската столица. По време на форума той проведе редица двустранни срещи, сред които с председателя на Надзорния съвет на Инвестиционния фонд към инициативата “Три морета” Беата Дашинска-Музичка, с президента на Словения Борут Пахор, президента на Полша Анджей Дуда, с министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович.

Като важен приоритет тогава бе очертана свързаността в сферата на науката, образованието, технологиите и иновациите.

В края на форума президентът Румен Радев предаде председателството на инициативата на латвийския си колега Егилс Левитс, посочвайки, че тя е израз на общата политическа воля да се работи за ускореното развитие на региона чрез подобрена транспортна, енергийна и инфраструктурна свързаност, чрез стимулиране на публично-частните партньорства, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.