Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР
Идеята му е доста авангардна, коментира държавният глава

Предложението на Главчев е авангардно.

Той още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР.

Така държавният глава Румен Радев коментира предложението на служебния министъ-председател Димитър Главчев. Премиерът предложи да оглави поста на външен министър, пише epicenter.bg.

Радев каза, че в петък му се е обадил Главчев с предложението да заеме поста на външен министър. „Аз го посъветвах все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за външно министерство“, каза президентът.

По думите на президента в понеделник сутрин ще направят последен разговор.

„Ако той държи, аз както съм казвал, приемам всички негови предложения и не се меся в неговата работа. Намесих се само тогава, когато нещата излязоха извън контрол“, каза Радев.

По думите му е много важно това правителство да успее и да осигури нормална среда за провеждане на избори.

„Надявам се да осъзнае с какво се заема, много е важно какъв екип от заместници ще се сформира във външно министерство.

Нека не си правим илюзии, че Главчев ще може да овладява процесите във външно министерство“, каза Радев.

„Искам да отбележа, че макар да му отне почти седмица, Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси“, каза Радев.

„Министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина, а това няма как да стане, когато на поста е заместник-председател на партия, която е участник в изборите“, каза президентът.

Радев посочи, че не е защитавал Стефан Димитров, а е бил против това зам.-председател на партия да отговаря за избори в чужбина.

„Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата доста по-добре от Митов“, каза той.

Президентът говори пред журналисти по време на откриването на международния турнир Sofia Karate Open 2024 – Купа на президента. Спортното събитие се състои за 11-и път и тази година ще събере над 1500 участници от 20 държави. Откриването бе в зала „Асикс Арена“ в столицата.

Турнирът е част от събитията на инициативата на държавния глава „Спортувай с президента“, която насърчава и подкрепя физическата активност сред българските деца и младежи чрез извънучилищни спортни занимания.

Румен Радев ще приветства състезателите и ще предаде на организаторите Купата на президента, която в края на турнира ще бъде връчена на отборния победител.

Инициативата „Спортувай с президента“ беше обявена от президента Румен Радев през 2019 година.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.