Радев за политиката на Скопие: Маските окончателно паднаха

Радев за политиката на Скопие: Маските окончателно паднаха

Днес маските окончателно паднаха и новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа на тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ в Република Северна Македония. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за „враждебната реторика от Скопие през последните дни“.

Той добави, че това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, срещу поетите международни ангажименти, „но най-вече срещу собствените ѝ граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната“.

Преди ден Министерството на външните работи на България излезе с позиция, в която определи като неприемливо заявеното намерение на Република Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Позицията бе във връзка с изявленията на министър-председателя на Република Северна Македония Християн Мицкоски.

Вече стана пределно ясно защо през пролетта на 2021 г., като представител на България в Съвета на Европейския съюз, аз преместих фокуса на европейските институции и лидери от защитата на нашата история, култура и език и към защитата на правата на българите в Република Северна Македония, коментира още Радев. Стана ясно защо издигнах още тогава идеята за тяхното вписване в конституцията на страната като важно задължително, предварително условие за започване на преговори за членство, посочи той и подчерта, че е отстоявал тази кауза до преговорната рамка.

Затова очаквам незабавни, коректни действия както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване; за гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права, коментира още държавният глава. И ако Европейският съюз не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация, заяви Радев.

По-рано днес президентът участва във форума за зелена трансформация “Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа“. Събитието бе открито тази сутрин в „София Ивент Център“. Организатори са Dir.bg и 3Е News. БТА е медиен партньор на форума.

Дебатът за Зелената сделка, за зеления преход зад нея, надхвърля далеч разговора за климатична неутралност, за зелена и кръгова икономика, за съхраняване на биоразнообразието, за инвестиции и т.н. Залогът вече е много по-голям. Залогът е за нашето ниво на амбиции на национално, регионално и на европейско ниво. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на събитието за зелена трансформация “Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа“. Тридневният форум се провежда в „София Ивент Център“. Организатори са Dir.bg и 3Е News. БТА е медиен партньор на форума.

Залогът е как ние си представяме нашето бъдеще на глобалната икономическа, социална, зелена и технологична карта, коментира още държавният глава.

Радев поздрави организаторите на форума за това, че са се заели с мисията да се проведе важен разговор за хода на зеления преход. Обхватът на този разговор всяка година се увеличава – и като участници, и като теми, каза той. Това е разговор за нашето бъдеще, на България, на региона на Европа, посочи той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.