Радев на възпоменателната церемония за Васил Левски: Чистата и свята република е далеч

Радев на възпоменателната церемония за Васил Левски: Чистата и свята република е далеч
Само с разум и солидарност можем да преведем страната ни през пожара на войната и кризите, каза президентът

Ние вървим – падаме, ставаме, търсим посоката, но не бива да губим кураж. Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява.

Това заяви президентът Румен Радев в речта си по време на възпоменателната церемония в София по повод 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски, цитиран от БНТ.

Ето цялата реч на президента:

Точно век и половина ни делят от деня, в който Апостола на българската свобода бе обесен. За тези 150 години България преживя много – възход, терор, триумфи и крушения, но почитта на българите към Левски остана свята. А словата му надживяха и епохите.

„С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите“, казва Дяконът. И ние вървим – падаме, ставаме, търсим посоката, но не бива да губим кураж. Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява.

Когато българите протегнахме ръка на пострадалите в Турция и Сирия, ние бяхме достойни за братското кредо на Апостола.

Да, стихиите на днешното време са опустошителни, те нас обръщат, но ние имаме силите да ги надмогнем. Хиляди българи с честен труд и достойно поведение обръщат времето, според великите думи на Левски. Правят го смирено, ден след ден.

Само с разум и солидарност можем да преведем страната ни през пожара на войната и кризите. Да я спасим от онези, които търгуват с интересите и достойнството на страната ни.

Само сплотени под трибагреника можем да съхраним България, която Дяконът и възрожденците възкресиха и ни завещаха, защото, както пише Левски, всичко зависи от нашите задружни сили.

Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Вярвал го е в робски години, то е вярно и днес.

Поклон пред паметта на Апостола! Да живее България!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.