Радев опроверга БГНЕС: Няма условия за моя визита при Макрон във връзка с РСМ

Радев опроверга БГНЕС: Няма условия за моя визита при Макрон във връзка с РСМ
Няма никакви предпоставки за моя визита при Макрон.

Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

“Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон, искам да видя реални резултати, оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори. Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми”, заяви Румен Радев.

Той поясни, че следи внимателно позициите на партиите.

Епицентър. бг припомня, че преди два дни агенция БГНЕС излезе с пространен материал, в който се казва, че “в най-скоро време ще бъде организирано посещение във Франция на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. В тяхната делегация ще има и представител на външното ни министерство. В Париж се очаква те да одобрят предложение на Еманюел Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС“.

БГНЕС твърдеше още, че тази информация е получила от участници в коалиционния съвет, който се проведе в петък вечер, 27 май.

Без да назове конкретни източници, БГЕНС написа, че “от правителството са информирали партньорите, че “френското председателство е обещало да включи всички български искания в преговорната рамка и тяхното изпълнение да бъде гарантирано от самия Макрон”.

Още тогава Епицентър. бг написа, че ако информацията на БГНЕС е вярна, то това означава, целият политически елит на България е решил да извърши национално предателство. Това обаче едва ли може да се допусне за БСП и ИТН, чиито лидери многократно и категорично заявяват, че за тях ветото над Северна Македония е червена линия, която те на никаква цена няма да прекрачат.

Днес категоричното опровержение на интригата на БГНЕС дойде и от президента Радев.

Президентът коментира и предстоящата актуализация на бюджета.

“Много страни вече си актуализираха бюджета, ако няма сигурност, не можем да говорим за икономика, образование, култура и наука”, допълни президентът.

Според него бежанците са се оказали болезнена тема. Румен Радев подчерта, че политиката на българската държава трябва да бъде внимателна и постоянна по темата.

“В началото основният приоритет беше да ги интегрираме, а сега ние го задраскваме. Имаме остър недостиг на квалифицирани специалности като лекари, медицински сестри инженери, всеки, който иска да работи, децата му да учат в наши училища, трябва да получи такава възможност, но и бежанците трябва да следват указанията на българските институции. Ако искаш подкрепа от българската държава, трябва да уважаваш нейните решения”, добави Румен Радев.

По думите му пълноценната европейска интеграция е стратегическа цел за България, а приемането на еврото е заложено в българското членство на Европейския съюз.

“Трябва да има ясна идентификация на рисковете, заедно с план за въвеждане на еврото да върви план за неутрализация за потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, защото ако има неадекватни решения, те не се плащат от тези, които ги вземат, а от гражданите”, каза още Румен Радев.

Държавният глава откри в Пловдив 15-ото Международно ревю “Хемус 2022 – защита, антитероризъм и сигурност“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.