Радев от Шипка: Никой не може да спре осъзнатите хора по пътя към свободата

Радев от Шипка: Никой не може да спре осъзнатите хора по пътя към свободата

Отбелязваме 144 години от Шипченската епопея. Чествания се провеждат традиционно на връх „Свети Никола“.

Президентът произнесе слово, след което поднесе венец на Паметника на Свободата и отдаде почит пред паметта на загиналите герои за свободата на България.

„Никой няма силата да спре осъзнатите хора по пътя към свободата“, заяви Радев.

„Пета поредна година съм тук, заедно с вас, на това свято място, което обединява народа ни. Тук сме заедно в жегите на август, и при виелиците през март. Вие ми давате силата да вървим напред“, каза в словото си президентът Радев, предава Бтв.

„Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и българските войни, които заедно отстояха прохода. Но Шипка е и символ на онази битка, която всеки българин води дълбоко в сърцето си. Битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, в която се решава личното и националното ни бъдеще“, каза още той.

В словото си той призова още за общи усилия, за да „победим страха, колебанието и унинието“.

„Шипка е и символ на онази битка, която всеки българин, без оглед на възраст, етнос и религия, води дълбоко в сърцето си. Битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, в която се решава личното и националното ни бъдеще“, заяви още той.

От 16:20 часа президентът Румен Радев ще посети Историческия музей в Нова Загора, след което ще се срещне с дейци на културата и общественици в Клуба на дейците на културата в читалище „Д.П.Сивков – 1870“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.