Радев: Позицията към РСМ е непроменена! Очаквам коалиционният съвет да отстоява българския интерес

Радев: Позицията към РСМ е непроменена! Очаквам коалиционният съвет да отстоява българския интерес
Президентът Румен Радев очаква от предстоящия коалиционен съвет тази вечер да следва постигнатите решения от КСНС през януари по отношение на Северна Македония

“Срещите не са толкова важни, важни са резултатите. Очаквам коалиционният съвет тази вечер да следва постигнатите с консенсус и становище предложения от КСНС през януари, да отстоява българския интерес и Копенхагенските критерии за членство, които се базират много точно върху човешките права и недопускането на дискриминация. Ако всичко това се случи, ние ще помогнем на Северна Македония да върви устойчиво по този път”, заяви президентът в отговор на въпрос дали вече е разговарял с премиера Кирил Петков, цитиран от БНТ и БТА.

По думите му фокусът, поставен от правителството върху външната политика, не може да измести вътрешните проблеми в страната.

“Очаквам този устрем и енергия, които се влагат за решаване на проблемите на РСМ по нейния път към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за проблемите на българските граждани. Както виждаме, те растат – бедността, тревожната инфлация, това, което става в енергетиката, топлофикациите. Очаквам там да бъде фокусирано вниманието”, каза Румен Радев.

Попитан дали социално-икономическата криза е повод да бъде свикан КСНС президентът коментира, че поводите са много, защото са много и проблемите, които растат всеки ден и в тази връзка той очаква на този Коалиционен съвет евентуално да се разгледат и други въпроси.

Позицията на президента за РСМ остава непроменена – началото на преговорите не трябва да бъде обвързано със срокове, а с резутати, особено що се отнася до правата на македонските българи.

На въпрос дали, ако Брюксел гарантира, че РСМ ще впише македонските българи в конституцията си, както настояваме, България може да вдигне ветото за начало на преговори за членство, Радев отговори отрицателно.

„Не, до момента сме чули много-много гаранции. Но нека мине Коалиционният съвет тази вечер, да чуем какво мислят партиите“, каза президентът. Трябва да получим гаранции, които да доведат до необратими резултати, припомни позицията си президентът.

“Много ясно в предложенията на КСНС от януари е показано като общо постигнато предложение от всички, че даване на съгласие от наша страна за начало на преговори не трябва да бъде обвързано със срокове, а с резултати и особено що се касае до правата на македонските българи. А такива вие виждате ли, постигнати до момента?“, каза Румен Радев.

Радев коментира и изтеклия в медиите проектозакон за националната сигурност, станал известен като българския вариант на “Магнитски”:

“Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни законови положения и човешки права, за да се търси справедливост”, заяви президентът.

Става въпрос за законопроекта, изработен във Финансовото министерство, за който първи Епицентър.бг писа и публикува целия му текст. Според него властта ще брани финансовата и икономическа система с извънреден орган, който ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

Министърът на финансите ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци.

Физическите и юридически лица, за които има данни, че извършват една от тези дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален Национален списък.

Освен това в проектозакона се предвижда да има Национален списък на свързаните лица, където попадат тези, които са съдействали или са осигурили материална помощ на лицата от Националния списък.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.