Радев: По темата Северна Македония няма натиск, но изведнъж станах много интересен

Радев: По темата Северна Македония няма натиск, но изведнъж станах много интересен
Към позицията на България по темата с еврочленството на Северна Македония има огромен интерес.

Това заяви президентът Румен Радев, който в следващите дни ще посети Рим заедно с македонския си колега Стево Пендаровски.

Двамата ще почетат делото на светите братя Кирил и Методий, но междувременно продължават догадките дали България ще даде зелена светлина под натиск от европейските лидери.

От думите на Радев се разбра, че към момента страната ни не е готова на отстъпки. Но интересът към темата се засилва и президентът намекна, че България се държи отговорно и не бива да допуска нови проблеми за съюза.

Той допълни, че на 11 юли предстои съвет на европейските лидери и вероятно тогава ще има някакво решение.

“Мога да кажа, че изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери. На ден имам покани и говоря поне с двама премиери, един президент и един еврокомисар. Така че към България има огромно внимание.

Няма да казвам думата “натиск”, но да не забравяме – България е страната-член на ЕС. И това означава много. Ние ще се обърнем за солидарност към останалите членове на ЕС”, заяви президентът.

Според него съвместната визита с Пендаровски в Рим е голям успех. Освен всичко останало двете делегации ще пътуват с един самолет, обясни държавният глава.

“Аз мисля, че начинът за решаване на всички проблеми, начинът за отваряне на европейския път на нашите братя от Северна Македония минава преди всички през София. Ние трябва помежду си спокойно, откровено и отговорно да седнем и да решим нашите двустранни проблеми”, каза президентът.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.