Радев предупреди: Миналото може да поиска реванш

Радев предупреди: Миналото може да поиска реванш
Президентът призова за бързи промени в прокуратурата.

Надеждите към новия парламент са големи, а залогът съдбовен.

Това заяви президентът Румен Радев при откриването на 47-ото Народно събрание.

„Трябва да осмислим мисията, която хората ви възложиха, изпращайки ви тук. За пръв път в рамките на годината сформираме трето Народно събрание.

Предишните два състава на парламента живяха кратко, но от тяхната трибуна се чуха неудобни истини и се повдигнаха важни въпроси.

Но, те не успяха да сформират мнозинство и да излъчат кабинет“, припомни президентът, цитиран от Дарик.

Пред новите депутати Румен Радев припомни, че българското общество „още търси изход от корупционното статукво, но то вече е казало „не“ на превзетата държава и на авторитаризма“.

„Време е за национален консенсус, който да съдържа важни приоритети, които да върнат на българите законността и справедливостта“, апелира от парламентарната трибуна Румен Радев.

Нужен е политически консенсус на реформаторските сили, от необходимостта за реформаторско управление.

От него зависи да имаме правителство, зависи съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори, добави президентът.

Трябва да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант на прозрачността, да върнете гражданите в управлението, да усъвършенствате изборния процес.

Загубата на доверие в политическата класа пролича в отдръпването от урните. Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да сме подвластни на популизма.

Обществото очаква най-сетне актуализация на избирателните списъци преди броя на избирателите да е надхвърлил броя на населението, каза още държавният глава.

Ако парламентът не успее с промени в прокуратурата в обозрим срок, то миналото ще потърси политически реванш.

Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал, каза още Радев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.