Румен Радев: Стига оръжия, да се търси мирно решение за Украйна, военно няма

Румен Радев: Стига оръжия, да се търси мирно решение за Украйна, военно няма
Конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение.

Всеки ден от тази война води до жертви и разрушения, които не са в интерес не само на Русия и Украйна, а имат и тежки икономически, социални и политически последици за цяла Европа. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от неговия пресцентър в отговор на медийни запитвания. Изрично се подчертава, че тази позиция на държавния глава е известна.

Румен Радев смята, че захранването на бойните действия с все повече оръжия увеличава риска от глобален военен сблъсък.

ДОБРОТО ПОРАЖДА ДОБРО

Във връзка с това президентът изтъква, че е “дълг не само на пряко участващите във военните действия, а и на международната общност, да положат системни усилия за деескалация и преустановяване на военните действия и търсене на реално мирно решение със средствата на дипломацията, основано на принципите и договореностите в рамките на ООН и международното право”.

Медийният интерес към мнението на президента за войната на Русия в Украйна нарасна след неговто изказване от Роженските поляни в петък.

Тогава, помолен за коментар на резултатите от срещата на върха на НАТО във Вилнюс и българската позиция, държавният глава каза, че изпращането на военна помощ за Украйна задълбочава конфликта и увеличава риска за националната ни сигурност. В допълнение отбеляза, че колкото повече оръжия се изпращат на фронта, толкова повече са жертвите и разрушенията във войната.

Най-много коментари събудиха думите на Румен Радев, че “Украйна настоява да продължи да води тази война, но сметката се плаща от цяла Европа”. Във връзка с това президентът добави, че военният конфликт има и икономическо, социално и политическо измерение и представлява заплаха и риск за всички европейски страни.

Своя позиция (по всичко личи в отговор на казаното от българския президент) изрази и украинското посолство в България. От страницата си във фейсбук дипломатите заявиха, че “най-много Украйна иска мира, а именно агресора настоява да води война!”

Посолството на Украйна у нас “категорично заявява, че Украйна полага всички възможни усилия за възстановяването на мира. Украинският народ, започвайки от 2014 година, героично се отбранява и отстоява своята териториална цялост и държавен суверенитет.”

От украиинската мисия наричат – и това е официална позиция на Киева – Русия “държава терорист”, която “продължава своята въоръжена агресия срещу Украйна, засилвайки заплахите и ядрения шантаж срещу демократична международна общност“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.