Радев: Сегашното управление води до уродливи инциденти

Радев: Сегашното управление води до уродливи инциденти
Президентът Румен Радев отправи за пореден път силни критики към настоящото управление на страната.

Повод този път бе нелепия инцидент, погубил 16-годишно момче в столицата.

„Липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление води до това, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото, оттам – и такива уродливи инциденти“, заяви в Самоков президентът, цитиран от News.bg.

По негови думи най-важната тема в момента са предстоящите парламентарни избори.

Радев бе категоричен, че залогът е огромен – той не е дали да се смени или удължи сегашната власт, а дали „да се продължи със сегашния властови модел, който води до разпад на държавността, корупция, ниска ефективност и все по-голямо изоставане на държавата“.

Държавният глава изрази съжаление, че редица партии не се фокусират върху този проблем и отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати и пенсии.

Той призова политическите сили в новия парламент да сключат Пакт за почтеност, професионализъм и компетентност при излъчването на управленски кадри.

Радев настоя и за реформа на изборното законодателство, върховенство на закона, реална борба с корупцията и оптимизация на целия процес по създаване и приемане на нови закони.

По негови думи, каквито и икономически, социални и други политики да се предприемат, те ще са обречени на провал. Здравата основа е здравата държавност, категоричен бе президентът.

Относно факта, че репликата му „Мутри, вън!“ е станала част от наименованието на коалицията на Мая Манолова и „Отровното трио“ за изборите, Радев заяви, че очаква повече и граждани, и политически партии да отстояват тази позиция – че не може да има управление в този порочен модел.

Припомняме, на 14 февруари 16-годишно момче почина след токов удар от шахта, пресичайки на пешеходна пътека при болницата „Св. Иван Рилски“ в София.

На следващия ден институциите започнаха да си прехвърлят отговорността, че не е ясно кой контролира кабела, преминаващ към павилион в двора на болницата.

Прокуратурата започна да търси информация по случая. Здравният министър Костадин Ангелов също започна проверка.

Общинските съветници пък поискаха регистър на преместваемите обекти. Установени са нарушения в пет павилиона в района на инцидента.

Днес кметът Йорданка Фандъкова обяви, че на павилионите около болница „Свети Иван Рилски“ е подаван ток, без да има никакви документи за въвеждане на експлоатация.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.