Радев със звучен шамар: Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността

Радев със звучен шамар: Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността

Истинската тема на деня е случаят с Мартин Божанов. Разрешаването на този случай е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава. Това каза в Банско президентът на Република България Румен Радев.

“Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт, единствено с политическа протекция. Нашето общество така и не разбра кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите джуджета“, каза още държавният глава.

Президентът допълни, че ще настоява за дезинтоксикация на институции, подкрепяни от престъпни зависимости. Според Радев решаването на случая с убийството на Божанов е истински тест не само за Съдебната власт, но и за правителството и Народното събрание.

“Те имат шанс да изкарат България на нов път. Ако не успеят да го направят това означава, че или не могат, или не искат да се справят с това“, подчерта Радев,

Държавният глава беше категоричен, че ще използва всички инструменти, с които разполага президентската институция и ще настоява за разрешаване на случая. Радев каза още, че не е изключено да се появят и още подобни скандали, като допълни, че така и не сме научили какво е станало с Алексей Петров.

Радев каза още, че всички държавни институции трябва да си дадат сметка, че ако оставят този случай да бъде потулен и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго.

Избухналите протести навсякъде в Европа показват, че Европейският съюз се разминаване като амбиции и възможности за разрешаване на този проблем, каза президентът.

“Вие си спомняте, че още през есента на 2022 година служебният министър на земеделието г-н Явор Гечев постави остро този въпрос на вниманието на Европейската комисия. Той предупреди, че ще се стигне до такова развитие на ситуацията. За съжаление не бяха предприети навременни мерки, а в последствие дори тези, които се предприеха, са половинчати“, каза още държавният глава.

По думите на Румен Радев, ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и своята конкурентно способност, то тя трябва да се вслуша в гласа на земеделските стопани.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.