Радев с тежка критика: Имаме скрито управление по сценарий на запис! „Лукойл” е показател за това

Радев с тежка критика: Имаме скрито управление по сценарий на запис! „Лукойл” е показател за това
„Управлението се прикрива зад красиви опорки. Зад тях виждаме тъмните идеи от тъмния сценарий на запис. В момента имаме скрито управление по сценарий на запис.

Сценарий, който има за цел постигане на користни цели с цената на тежки, деструктивни компромиси, на нарушаване на базови европейски принципи и ценности, на опрощаване на грехове, легитимация на беззаконието и безнаказаността”.

Така държавният глава Румен Радев отговори на нападките от правителството, след като прие строя по време на празника на българските парашутисти.

Няма как да бъда част от този сценарий, нито ще допусна президентската институция да бъде заложник на някакви тъмни интереси, категоричен бе държавният глава.

По думите на президента диалогът трябва да отстоява националния интерес, сигурността и благосъстоянието на обществото, а не преследването на котерийни интереси.

Според Радев именно управляващите са започнали война с президентската институция.

„В момента те зоват за диалог, но всички виждаме, че това не е протегната ръка за партньорство. В същото време настояват за конституционни и законови промени, с които тотално да осакатят правомощията на президентската институция, за да не може тя да е коректив за безчинствата на властта. Такова лицемерие не го разбирам”, подчерта държавният глава.

По думите на Румен Радев „тайната подготовка на продажбата на „Лукойл” е показател, че промяната се случва на тъмно”.

Той се обърна към журналистите и заяви: „Трябва да зададете този въпрос на хората, които обявяват в чужди медии какво всъщност планират“. Управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат те на българската рафинерия, на хилядите заети там, на Бургаския регион, на националната ни енергетика и икономика, заяви Радев.

Попитан за транзитните такси на руски газ през страната ни за Унгария и Сърбия, президентът посочи, че утре е Ден на българо-унгарското приятелство, приет с решение на двата парламента.

“И това разсипаха. За каква европейска солидарност и европейска интеграция говорят нашите управляващи при положение, че посягат на страна член на ЕС, съюзник и партньор в НАТО и ЕС. Страна, с която ни свързват здрави, дълбоки културни, исторически връзки и която е един от основните инвеститори”, коментира Радев и посочи, че е засегната и Сърбия.

Не искам да си мисля, че управляващите не осъзнават, че транспортът и комуникациите с Европа минават през тези две страни, добави той.

По думите му „започналото примирение в обществото ни с некомпетентни и скандални решения дава все по-голяма увереност на управляващите, че могат да правят каквото си искат не само вътре, но и навън, да погазват европейски норми, сключени вече договори, да се бъркат в суверенни решения на други държави“.

Според него това решение ще доведе до декапитализация на „Булгартрансгаз“ и неговия фалит.

“Тук трябва да получим отговор от управляващите всъщност кои интереси обслужват, защото това не са обществените интереси”, каза още Радев.

Припомняме, че на 14 октомври България въведе данък върху руския газ, доставян през нейна територия за трети страни.

Ден по-късно сръбският президент Александър Вучич поиска да проведе разговор с Румен Радев по повод на решението за увеличаване на транзитните такси, което беше одобрено от нашия парламент. Сърбия внася руски природен газ от България по „Балкански поток“, който е продължение на „Турски поток“. Тръбата е собственост на българската държава.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.