Радев чака оставката на Петков, за да започне консултации за нов кабинет

Радев чака оставката на Петков, за да започне консултации за нов кабинет

Държавният глава ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство след като министър-председателят подаде оставката на действащото правителство в Народното събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Процедурата е в съответствие с чл. 89 от Конституцията.

БГНЕС припомня, че правителството на Кирил Петков падна след вот на недоверие, внесен от опозицията.

Това се случва за първи път в историята на страната.

Петков заяви, че ще опита да състави нов кабинет, след връчване на мандат от президента на Продължаваме промяната.

Чл. 89, ал. 2 от Конституцията на Република България гласи:

„Когато Народното събрание гласува недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет, министър-председателят подава оставката на правителството.”

Ако съставим мандат, ще бъде обсъдено кой ще бъде премиер. Допускам че може да не е Кирил Петков, но силно се съмнявам. Нека не спекулираме с тази тема. Има много възможни кандидатури, включително и на Никола Минчев. Важно е да видим дали този парламент е изчерпан или има какво още да даде, зави днес финансовият министър в оставка Асен Василев.

Премиерът в оставка Кирил Петков приключи участието си в българската политика бързо и безславно. Това каза пред журналисти на влизане в Народното събрание лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.