Радка Аргирова: Отдавна не циркулира заразата от Ухан, нещата са променени

Радка Аргирова: Отдавна не циркулира заразата от Ухан, нещата са променени
Известната вирусоложка Радка Аргирова обясни, че новият мутант на коронавируса, открит първо във Великобритания не е нов, той е известен на Европа и Южна Америка. У нас той съществува още от юни, заяви тя пред Нова.

Публикация за съществуването му пък има още от края на март месец, увери Аргирова.

Инфекционистът обясни, че освен тази мутация на вируса има още 4-5 вида. Те били с много по-ниска честота на разпространение.

„Най-важното е че нито един от тези мутанти няма да доведе до промяна в реакцията на която и да е от предлаганите на пазара ваксини срещу COVID-19”, добавя професор Аргирова.

Според нея ако човек е заразен с новата мутация на вируса инкубационният период става по-продължителен.

„Нашите лекари разбраха отдавна, че вирусът не е същият. Аз много пъти съм казвала, че циркулиращият вирус от Ухан отдавна го няма и всичко, което наблюдаваме към този момент са негови мутанти“, добавя проф. Аргирова.

„Няма никакво място за притеснение. Всичко е наред и работи. Мисля, че се вдигна малко повече шум, но това е е вън от компетенциите ми на вирусолог“, казва тя.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.