Разследват най-големия корупционен скандал в ЕС: Депутатската мафия, фаталната любов и купеното СП по футбол

Той вече е наречен “Катар – гейт”. Десетки евродепутати са под подозрение, включително един от лидерите на Европейския съюз Жозеп Борел.

Още по-интересното е, че Кайли, очевидно, не иска да „отиде на дъното“ сама, а е готова да повлече цялата европейска бюрокрация със себе си

Вярно е, че европейците, много обичат да наричат Русия /а и други страни/ „разсадник на корупция“, където „олигарси“ и „бандити“ купуват всички и всичко. Но още по-вярно е, че последният скандал с еврочиновниците показва, че в Брюксел са се окопали “крадци” и “рушветчии”, готови да се продадат на всеки и за всичко.

КАТАРСКАТА СЛЕДА

Всичко започна в началото на декември с голяма новина: белгийската полиция извърши шумна акция срещу бивши и настоящи европейски служители. Освен това в ръцете на служителите на реда попаднаха не някакви секретарки и чистачки, а истински „евроакули” от водещите партии – Прогресивния алианс на социалистите и демократите и Европейската народна партия.

В резултат на операцията вицепрезидентът на Европейския парламент гръцката евродепутатка Ева Кайли, нейният баща Александрос Кайли, бившият евродепутат от социалистическата фракция Пиер-Антонио Панцери, както и генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Лука Висентини са задържани.

Забележително е, че в резултат на това полицията откри доказателства в стила на пословичния руски полковник Захарченко. В домовете на задържаните са открити над 1,6 милиона евро в брой, което е особено съмнително, предвид постоянната борба на европейските служители на реда срещу ползването на пари в брой.

Причината за арестите съвпадна с новинарския фон – корупцията, свързана с провеждането на Световното първенство по футбол в Катар. Белгийската полиция каза, че задържаните, в замяна на получаваните подкупи, са помогнали Катар да бъде домакин на престижния турнир, а също така са повлияли на други депутати и в резултат на това – на политиката на ЕС спрямо Катар. В резултат на това целият този скандал беше наречен „Катар-гейт“ /”Qatargate”/ по аналогия със скандала „Уотъргейт“ /Watergate/, който доведе до оставката на президента на САЩ Ричард Никсън.

По информацията на Politico, следствени действия са били извършени на 20 адреса в Белгия, Италия и Гърция. Ключовите фигури сред задържаните са Кайли и нейният приятел Франческо Джорджи, който се води в Европейския парламент като съветник за Близкия изток и Северна Африка.

КРЪГОВАТА ЗАЩИТА

Засега полицията се справя доста добре, според Ел Денате , защото е успяла да разговори Джорджи, който в замяна на снизходителността към своята „мила любима“, Кайли е успял да даде над 10-часови самопризнания, без да крие, че е част от корупционна схема, в рамките на която парламентаристи са получавали подкупи от властите на Мароко и Катар.

Нещо повече, италианецът твърди, че всъщност той е бил „ковчежникът” на тази организирана престъпна група, а също така посочи и други съучастници – евродепутатите – социалисти Андреа Козолино и Марк Тарабела, а също така посочи Пиер-Антонио Панцери като ръководител на групата.

Изненадващо в случая е замесено и мароканското външно разузнаване, известно под сложното име Главна дирекция за анализи и документация. Както съобщава Le Soir, Козолино, Тарабела и Панцери са били в контакт с разузнаването и мароканския посланик в Полша, получавайки парични „награди“ от своите „партньори“.

Един от подсъдимите Коцолино подаде оставка като депутат и вече официално не е подсъдим, но срещу него има конкретни доказателства. Става дума за имейлите, които социалистът е изпратил до свои колеги в парламента, призовавайки ги да гласуват против документ, който обвинява Катар, че е „купил“ Световното първенство чрез подкупи на служители.

КРЪГОВЕ ПО ВОДАТА

Qatargate рискува да се превърне в един от най-големите скандали в ЕС през последните години. Бюрокрацията на ЕС доста често е критикувана от различни страни за нейната “тромавост” и изолация от реалния живот. Но сега това е примесено с доста наказателно дело по обвинения в корупция, а освен това и в интерес на чужда държава.

Още по-интересно е, че Кайли, очевидно, не иска да „отиде на дъното“ сама, а е готова да повлече цялата европейска бюрокрация със себе си. Адвокатът на политика вече изрази версията, че бившият депутат не е действала самостоятелно, а само е изпълнявала инструкциите на ръководителя си, небезизвестния заместник-председател на ЕК Жозеп Борел.

Като цяло размерът на предполагаемата мрежа е огромен, сега 60 евродепутати са подозирани от белгийската прокуратура, някои от тях бяха посочени от същия „разговорил се“ Джорджи, който радказа, че той лично ги е призовал да гласуват за „правилните“ решения по отношение на трети страни.

Както и да е, но при всички случаи Европейският парламент го очакват големи сътресения. Кой знае какви още “скелети в килера” лежат у чиновници и депутати от силно “порядъчната Европа”.

Превод: ЕС

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.