Рашков: Искат да спечелят изборите и възобновят строителството,да продължи огромна кражба

Рашков: Искат да спечелят изборите и възобновят строителството,да продължи огромна кражба
Питам кой позволи да се строи магистрала без строителни книжа, кой се поставя над закона.

Това поппита министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на пресконференция в ГДНП по повод проверката на строителството на АМ „Хемус“, предаде Агенция „Фокус“. „За тези фирми, за които знаем, че са получили авансово средства за изграждането на магистралата, аз авансовото осигуряване на финансови средства наричам подаряване на средства.

Някой да знае къде се намират сега тези средства? МРРБ имат много подробно заснемане на строителните дейности. В момента снимките, които направихме с дрон не показват никакви разлики от тогава. Сега там не се установява никаква дейност. Пита се в задачата как са използвани тези средства вече повече от година“, заяви Рашков.

„ПИТАМ СЕ КАКВИ СА ТЕЗИ ПРИВИЛЕГИИ НА ФИРМИ ЗА ТОВА, ЧЕ СА ПОЛУЧИЛИ ОТ ДЪРЖАВАТА КРЕДИТ., НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВИДИ СТРОИТЕЛНА ДЕЙНОСТ. ОТГОВАРЯМ СИ ДАЛИ НЕ МОЖЕМ ДА ОТКРИЕМ СТРОИТЕЛЯ НА МАГИСТРАЛАТА, ЗАЩОТО ЛИПСВАТ КАКВИТО И ДА Е СТРОИТЕЛНИ КНИЖА.

Нито един български гражданин не може да сложи и две тухли някъде без разрешително за строеж. Питам кой позволи да се строи магистрала без строителни книжа, кой се поставя над закона.

Кой е този? Обявете го, нека кажем да го знаем. Кой се поставя над законите в държавата? Същият този, който осигури инхаус и даде възможност да изтекат от държавния бюджет 1.5 млрд. лв. към фирми, които осигуряват строителната дейност и които след 5 г. ще кажат, че тези пари не са актуални, защото цените са се променили на материалите“, посочи той.

„Те искат да спечелят изборите, за да могат да възобновят строителството и да продължи тази огромна с невиждани мащаби кражба в нашата страна. Изправени сме пред една пирамида, която строи магистрала на зелено. Съставени са десетки документи с невярно съдържание и за всеки един ние ще търсим отговорност. В най-скоро време ще положим усилия да приключим с нашето разследване, ще предадем материалите на Прокуратурата и ще информираме обществото.

Оттам нататък ще очакваме от Прокуратурата да изпълни онова, което изисква от нея законът и дали ще предприеме наказателно преследване по отношение на лица от бившето правителство, Не мога да си представя как може да има министър на регионалното развитие, които ще позволят да се строи такъв обект без строителни книжа“, заяви Рашков.

Ние хем като данъкоплатци осигуряваме строителство за автомагистрала „Хемус“, хем утре ще си плащаме за нейните ремонти заради грешки, които са допуснали други. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на пресконференция в ГДНП по повод проверката на строителството на АМ „Хемус“, предаде Агенция „Фокус“.

„Преди около месец министър Комитова публично започна да говори за великото строителство на Борисов – АМ „Хемус“ и започна да информира обществото какво се прави и какво е правено от предишното правителство.

В тази информация се съдържат множество данни за нарушение на закона, МВР започна проверка. Проверката продължава и ние ще я завършим във възможно най-кратък срок, защото има едно производство, което проформа е образувано в Прокуратурата, в

Националната следствена служба, което подозираме, че няма да завърши, защото в подобни разследвания трябва да бъдат засегнати интересите на някои бивши властимащи. Затова няма да завърши.

НАШАТА ПРОКУРАТУРА НЯМА АФИНИТЕТ КЪМ РАЗСЛЕДВАНИЯ, КОИТО ЗАСЯГАТ ПРЕДИШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ БИВШИЯ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ. ЗАТОВА ЗАПОЧНАХМЕ САМОСТОЯТЕЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ“,

заяви министърът.

„Повече от ясно е, че за някои участници по АМ „Хемус“ никой не знае кой работи. Никой не идва да каже кой строи там и за това има много сериозни причини. Ние за първи път може би в историята на България имаме национален обект, който се изготвя и изграждането на този национален обект е с неизвестен извършител.

КОГАТО ОБАЧЕ ВЗЕМАТ ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ ДА АТАКУВАТ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ, МАКАР ЧЕ ТОЙ НЕ Е ЗАПОЧНАЛ ДА ИЗГРАЖДА МАГИСТРАЛИ БЕЗ СТРОИТЕЛНИ КНИЖА, А ДРУГИ СА ГО НАПРАВИЛИ, ТЕ ПРАЩАТ СТРОИТЕЛИ С ТЕЖКА ТЕХНИКА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ.

Ние обявихме, че ще проверим кои са тези,. Оказа се, че някои от представителите на протестиращите са подфирми на тези, на които държавата е платила за изграждането на магистралата. Ние трябва да открием кой строи онези лотове, които са платени авансово – лотове от 4 до 9.

Интересно защо не се легитимират кои са тези, които строят и утре, като стане нещо на тази магистрала, да знаем от кого търсим отговорност. Ние като не можем да потърсим отговорност утре и нямаме гаранции, че качествено ще извърши тази дейност, ние нямаме пред кой да предявим претенции за щети, които ще се причинят на държавата.

Ние хем като данъкоплатци осигуряваме строителство за тази магистрала, така утре ще си плащаме за нейните ремонти заради грешки, които са допуснали други. Които в момента печелят и превеждат 21 млн. лв. в Близкия Изток и пращат работници със строителни машини в центъра на София“, допълни той.

„Въздържам се от правни квалификации, но дали става дума за присвоителни престъпления. Когато някой, който е длъжностно лице от държавна фирма, си позволи да се разпореди с държавни средства, има основание да се мисли дали става дума за присвоителни действия. Това е особено тежък случай.

Дадени са 10 млн. лв. за озеленяване. От тях авансово са дадени половината за цветя и рози. В Бургас е фирмата. За 6-7 години ние няма да имаме рози и цветя, но за какво са един Господ знае. Дали не става дума за съзнателно сключена неизгодна сделка. С тези пари, които са отпуснати на тази фирма, цената е завишена 10 пъти.

САМОТО СТРОИТЕЛСТВО Е БЕЗ СТРОИТЕЛНИ КНИЖА. ТЕ СА СЪСТАВЕНО В ЕДИН ПО-КЪСЕН ЕТАП.

ПРЕДИ ДВЕ – ТРИ ГОДИНИ СЕ ИЗГРЕБВАШЕ КОРИТОТО ОТ ЕДНА РЕКА, ВЕРОЯТНО ЗА ДА СЕ СПЕСТИ ОТ ИНЕРТНИ МАТЕРИАЛИ ЗА МАГИСТРАЛАТА.

Много работа има по тези случаи, но нашата прокуратура чака да минат тези избори, вероятно ще чака докато мине давностният срок. Ние обаче няма да чакаме. Осъществяват формално разследване за АМ „Хемус“, заяви той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.