Румен Радев ги попиля: НС веднага да махне решетките! От народната любов ли се пазят? – Народът: Има достатъчно заведения с решетки, преместете се там

Румен Радев ги попиля: НС веднага да махне решетките! От народната любов ли се пазят? – Народът: Има достатъчно заведения с решетки, преместете се там
Румен Радев е категоричен, че поставянето на решетки на парламента е безумие!

Пълно безумие и незаконна постъпка, която незабавно трябва да бъде поправена. Това смята Румен Радев за решетките, с които Народното събрание осъмна вчера и предизвика нечуван скандал.

Румен Радев нареди железата да бъдат свалени веднага

Президентът е категоричен, че тези заграждения трябва моментално да бъдат отстранени, тъй като са не само незаконни, но и показват ясното отношение на управляващите към собствения им народ.

„Подобно деяние не е било предприемано никога в тази сграда. Дори и по времето на големите бунтове при свалянето на Жан Виденов. Народното събрание е символ, то не е дом на политиците. А и от какво се боят те, от народната любов ли?!

Да се заградиш сам, да се защитаваш с железни решетки? Какво е това, какво показва това действие? Хората с право се боят, че за да се барикадират така, управляващите се готвят да взимат решения, които са в ущърб на страната. Хиляди мнения чух, напълно подкрепям искането за демонтаж на железата“, категоричен е Румен Радев.

Освен президента, преди часове от Националния институт за недвижимо културно изкуство обявиха официално, че решетките на НС са незаконни и грубо нарушават Закона за културното наследство. Дадено е изрично предписание те да бъдат отстранени във възможно най-кратък срок.

„Това затвор ли е? Сами си признават, че вътре битуват престъпници ли?! Решетката сама по себе си говори за това. Срам, нечуван срам“, вдигнаха се и интелектуалци.

Часове след появата им, решетките на входа на НС ще бъдат махнати
Броени часове след като на централния вход на Народното събрание от вътрешната страна изненадващо бяха поставени нови метални врати, които могат да изпълняват ролята и на предпазни решетки, Министерство на културата нареди премахването им.

От съобщение на ведомството на Атанас Атанасов (Продължаваме промяната) се разбра, че инспектори от Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” тази сутрин са извършили спешна проверка “във връзка с информациите за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание”, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

“Във основа на установеното от инспекторите на Министерството на културата нарушение са съставени Констативен протокол и принудителна административна мярка за премахване на нерегламентираните монтажни дейности по интериора на сградата на Народното събрание. За нарушението ще бъде съставен и Акт за административно нарушение по Закона за културното наследство”, добавиха от Министерство на културата.

Законът за културното наследство предвижда санкция за подобни нарушения между 5000 и 10 000 лева.

След съобщението на културното министерство, председателят на парламента Никола Минчев каза, че ще провери процедурата, с която са избрани и монтирани решетките. “За тема сигурност не мога да се изказвам, но нито естетически, нито символно, ми харесват”, добави той и подчерта, че не е виждал дизайна им предварително.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.