СКАНДАЛЕН ЗАПИС: Кмет на ГЕРБ е заподозрян в схема за кражба от саниране с голям бизнесмен и бивш депутат от ДПС

СКАНДАЛЕН ЗАПИС: Кмет на ГЕРБ е заподозрян в схема за кражба от саниране с голям бизнесмен и бивш депутат от ДПС
Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев и зам.-кметицата Деница Коева са заподозрени, че уговарят схема за прикриване на откраднати пари от саниране.

”Искат да прикрият действията си от прокуратурата”, сигнализира читател на Фрог нюз, който предостави скандален аудиозапис от разговор между Добрев и Коева и за който твърди, че е автентичен.

От него се разбира как схемите, по които ГЕРБ източваше държавата в последните 11 години, се прилагат и на местна почва. От разпространения материал става ясно, че скандално известният блок 35 на ул. „Юрий Гагарин“, който беше саниран цели 2 години, всъщност е част от корупционна схема.

Ремонтът на 7-етажния блок с 4 входа е финансиран от Българска банка за развитие и е на стойност 1 407 144 лева. Възложител на проектирането и строително-монтажните работи е Община Горна Оряховица. Санирането трябва да започне през лятото на 2017-а година. Така и става – започва, но бързо спира, защото, за да бъде избрана „правилната“ фирма, в условията на обществената поръчка като най-важен е посочен срокът (60%) за изпълнение на обекта.. Така ДДЗД „Раховец 66“ печели търга, като предлага да ремонтира блок с 84 апартамента за… 55 дни.

За да успее „правилната фирма“ да свърши работата, от Община Горна Оряховица започват да спират строителните дейности… защото е лято и пече, а после защото е зима и е студено. Така 2 години по-късно изпълнителят е „използвал“ едва 38 от обещаните 55 дни. Въпреки така осигурената „фалшива“ отсрочка, блокът не е завършен. Обитателите му са недоволни. Правят снимки и подават сигнали.

Общината е платила на изпълнителя 60% от стойността на договора. Или 844 286 лева. В това число и за дейности, които не са изпълнени. Въпреки, че в договора изрично е записано, че авансово плащане не се предвижда.

Пред опасността да бъдат разкрити, главните действащи лица започват да мислят сложна схема от актове със стара дата.

Според източниците ни, със „замазване“ на нещата се заема лично кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев от ГЕРБ и заместничката му — Деница Коева. В аудиозаписа те сами потвърждават имената и постовете, които заемат. С тях разговарят бизнесменът и бивш депутат от ДПС Хасан Хаджихасан и неговият зет. На някакъв етап се включват инж. Гергана Тодорова — директор на Дирекция „Строителство, екология и инвеститорски контрол“ в Община Горна Оряховица, и Емилиана Дешева — гл. специалист ИК в същата дирекция.

Хаджихасан, синът му Илияз и зет му са действителните изпълнители на обекта. В договора като представител на спечелилото поръчката ДЗЗД „Раховец 66″е посочена съпругата на ексдепутата — Гюлсюм Ружди Хаджихасан.

Съдружник с 5% е „Или — строй 83“ ЕООД — собственост на сина Илияз. Другите 95% са на търновската фирма „Мастерс“ с управител и едноличен собственик на капитала арх. Пламен Цанев. Кой ще понесе отговорност, предстои да разберем.

Ето и какво си говорят участниците в скандалния запис:

Х. Х: Напълно в качеството си на градоначалник, г-н инж. Добрев и заместник кметицата… Вие ли сте заместник кметицата?

Д.Д: Да.

Х.Х: Деница, вие ли сте ?

Д.Д: ДА!Да!

Х.Х: Значи така… Деница и тя права. Началника на капиталово строителство ( просто не знам кой е там… някаква жена) — и тя е права.. Всички абсолютно сте прави!

Д.К : Ние сме ви ги признали… Ние сме ви ги признали тези допълнителните разходи…

Х.Х: Не става въпрос за признаването на допълнителните разходи…

Д.Д: За времето…

Х.Х: За времето!

Д.К: Не можеш, защото времето е елемент от обществената поръчка…60% ви е срокът за изпълнение — 40 % цената.

Х.Х: Да, но…

Д.Д: Разбирате ли ?

Х.Х: Абсолютно сте права…

Д.К: Няма когато имаш срок за изпълнение и вие сте дали тези дни…И когато те са 60% от общо 100

Д.Д: Елементи за оценка.

Д.К: …елементите ние да ги променим..

Х.Х: Разбирам…но…

Д.К: Единствения вариант е да се променят с АКТ 10–11, вие сте спирани 3 пъти!

Д.Д: За по много месеци, не знам… По 3–4 месеца!

Д.К: И накрая, когато беше…И той беше…Ходили сме заедно на Общо събрание, спряхме го…

Д.Д: Миналата година по това време беше…

Д.К: …. стоя два месеца-три…ние вече няма от накъде го пуснахме, защото то беше лято, беше зима… Имахме напрежение.

Д.Д: Дал съм 50 дена срок…аз съм направил…

Д.К: 21!

Д.Д:…а?…21 ли бяха…още по зле !

Д.Д: Оправил съм примерно с една година удължаване на срока… Това са 2 години!

Д.Д: И другото, което е — ние сме управители на общински обект. А там живеят….

Д.Д: Ти знаеш ли го кой, кога, как е снимал…

Д.К: Да изкараме акт 19 от 60-те процента, защото ти казвам, че има сигнали и при всички случаи и от областта ще дойдат да ни проверят и заради това се притесняваме…

Д.К: И не само от областта…Знаеш от къде ще дойдат…

Д.К: Сега да не се излагаме като кифладжии, както ние — така и ти…и по тази причина, виждаш, че с всеобщи усилия и на инвеститорския ти контрол, нещата лека-полека се получават…

Д.К: Сядаме, първо да свършим това, което е важно по Акт 19

Р.И : Разбрах…

Д.К: който важи за 60те процента…

Д.К: Щото ако ни дойдат и прокуратура и такова, поне туй да сме си свършили…, като да нямаме проблеми…

Д.К: Заради това вече трябва да го пускаме вече тоз’ акт 11, щото не може да продължава да е спрян, нали, обекта…

Р.И: Ясно…

Д.К: И заради това аз я бях накарала ( щото ме попитаха от кого…. Те сега ми искат отчетите ) и ни… притискат сега… Не може да ни следи за лоши метеорологични условия и заради това аз бях говорила с Ема, да пуснем Акт 11 с по-ранна дата, ако трябва, нали…. Ще го спрем…Заради…

Р.И: Конструктивните промени…

Д.К: Да. Които, така или иначе, проектанта е направил

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.