Стойчо Стойчев: Новият бюджет е завещанието на Борисов за следващите. Нещо като: ​хак да ви е!

Стойчо Стойчев: Новият бюджет е завещанието на Борисов за следващите. Нещо като: ​хак да ви е!
Политологът доц. Стойчо Стойчев, който протестиращите наричат „политологът на ГЕРБ“ след сблъсъка на Ситняково, изиригна с остра атака срещу президента на Република България Румен Радев и похвали премиера Бойко Борисов.

Този път атаката на Стойчев е към личния живот на Радев, който според него е скандален, защото се е развел и се е оженил за друга жена, с която е работил.

Нужно било държавният глава да е с една жена цял живот и да има много деца.

Президентът, разбира се, прави своите гафове. А това мобилизира критиците му. Г-н Радев отиде на този форум в Естония, защото иска да докаже, че не е в международна изолация. Този своеобразен комплекс тръгна още от президента Георги Първанов, който беше силен президент, но никой не го канеше в Западна Европа, каза за marica.bg. доц. Стойчо Стойчев.

В момента Радев се опитва да наложи своята натовска идентичност и визити като тази в Естония са изключително важни за него и той държи да ги осъществи на всяка цена. Г-н Радев се държи нетипично за български президент, към когото по конституция има очакване да е умерен, да не влиза в остри конфронтации.

Президентът Плевнелиев беше първият, който влезе в сблъсък с кабинета „Орешарски“. Но това излиза от нормата за президент, който за България трябва да бъде нещо като умиротворител, фактор, който внася спокойствие. Докато президентът Радев единствено внася напрежение и негативизъм в политическата система, допълни доц. Стойчев.

Всъщност г-н Радев работи систематично за изпълнение на своите цели. Идеята му е да управлява България – чрез коалиция, партия или движение, което на предстоящите избори той ще припознае и чрез което ще направи правителство.

Впрочем във всяка нормална демократична държава с по-дълги традиции кандидатура за президент като тази на г-н Радев би била абсолютен скандал – имам предвид личния му живот – любов с подчинена, развод, брак с бившата любовница.

За държавен глава обикновено се издигат хора със здрави семейства, с много деца. Но у нас, откакто премиерът Сергей Станишев се появи соло на мотор, започна традиция към късане със семейството като легитимиращ фактор в политиката, като белег за отговорност, улегналост. Когато разведените, ергените и момите изместиха женените от българската политика, тогава влязохме в толкова остра конфронтация и непоносимост, коментира доц. Стойчев.

Запитан, ще тушира ли недоволствата в обществото новият бюджет, който финансовият министър нарече антипандемичен, а критиците му – предизборен, доц. Стойчо Стойчев каза:

„Бих нарекъл този бюджет завещанието на Борисов. Нещо като: хак да ви е! Да развърже така кесията на държавната пара, за Борисов означава: ще дам средства на хората, а после вие му мислете! Това казва той на следващите управляващи, това е моят прочит. Ако бюджетът е предизборен, Борисов щеше да е по-умерен, щеше да мисли за следващия си мандат. В момента това свръххарчене на пари означава – да позадлъжнее малко хазната, след като е трупал кредитен рейтинг 10 години, който не иска да подари на следващите, на своите критици.

Така и следващите управляващи ще имат редизвикателства за решаване. Според мен това е логиката на Борисов. За съжаление, тези похарчени пари, когато се увеличат плащанията на калпак, вместо да остават в българската икономика, отиват в огромната си част в бързооборотни стоки, които основно се държат от чуждестранни вериги. Така че няма да имаме живване в икономиката – ще имаме увеличение на потреблението, което ще изтече навън.”

На следващия въпрос – Казвате харчене като за последно – не смята ли Борисов ГЕРБ да спечели следващите избори, поне с малко?, доц. Стойчо Стойчев отговори така:

„ГЕРБ може и да спечели следващите избори, но не означава, че ще прави правителство. Дори да са първа политическа сила, огромна е вероятността ГЕРБ да са в същата изолация, както през 2013 г. – всички останали партии няма да влязат в коалиция с тях за кабинет. ГЕРБ ще изключат варианта за коалиция с ДПС, който за тях е политическа смърт. Затова мандатът за съставяне на кабинет вероятно ще отиде при БСП, без значение дали ще са първа или втора политическа сила. Според мен Борисов и ГЕРБ се готвят да бъдат в опозиция.

Това ще е тест дали ще удържат натиска на Цветанов, дали ГЕРБ ще превърнат коалицията със СДС в притегателен център за дясното, след като Демократична България излезе от него. Най-вероятно в следващото правителство ще видим коалиция около БСП – вероятно с ДБ, с Мая Манолова. Може и с президентска формация. Засега там конфигурацията е неясна – дали с Отровното трио, дали комитетът „Васил Левски”.

Тук обаче има сериозно неизвестно – основният проблем за БСП е президентът Радев: ако той влезе със свой проект, най-голямата банка от гласове ще е електоратът на БСП. Вероятно Слави Трифонов ще подкрепи коалиционен кабинет, без да влиза формално в управлението. Не е възможно да се стигне до поредни избори по италиански вариант, защото у нас не е нужно да имаш мнозинство в парламента, за да управляваш. Възможно е привидно нестабилна коалиция да изкара пълен мандат.”

Според Стойчев Бойко Борисов ще се оттегли от активната политика, както обеща.

Що се отнася до сблъсък с Радев на президентски избори -на Борисов не му трябва това. А и според мен Борисов трудно се вижда в позиция на президент, този пост не го блазни. Вероятно той вижда премиерския си пост като финала на завидната си политическа кариера. Неслучайно отне 10 години на противниците му да се разгради имиджът му на спасител.

Такъв масово одобряван, и то в толкова продължителен период, не сме имали в съвременната история. Това е благодарение на ролята му на балансьор – това е и лайтмотив на управлението му както във вътрешен, така и във външнополитически план. Това го задържа в политиката. Успешни у нас са политиците, които градят мостове, обединяват, завърши доц. Стойчо Стойчев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.