Шефът на столичната РЗИ подаде оставка след гафа с карантината на Бойко Борисов

Шефът на столичната РЗИ подаде оставка след гафа с карантината на Бойко Борисов
Директорът на столичната РЗИ Данчо Пенчев е подал оставка.

„Информираме Ви, че в проведен днес разговор между министъра на здравеопазването и директора на Столичната регионална здравна инспекция, д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Министърът на здравеопазването приема оставката“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

По-рано днес председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров го критикува заради ситуацията около министър-председателя.

„Срокът на карантината е 10 дни, тя не може да се променя от регионална здравна инспекция. От това следва, че столичната РЗИ е нарушила закона, като отмени само след два дни карантината на премиера Бойко Борисов“, обяви той пред БНР.

„СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, така че има нарушение на закона и така са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера“, каза още д-р Кацаров и допълни:

„Срокът от 10 дни е, защото в тях може да си отрицателен, но вирусът може тепърва да се развие и ти в тези 10 дни си потенциално опасен за останалите. Между 7 и 10 дни е инкубационният период на вируса и това е смисълът на карантината.“

Преди дни Пенчев оправда предсрочното падане на карантината на Борисов и Радев с аргумента, че това позволявал закона за хора с „важна обществена дейност“, което предизвика всеобщ гняв в мрежата.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.