Стоян Мавродиев разви финансовата група на ББР в подкрепа на бизнеса в България

Българската банка за развитие фокусира голяма част от дейността си в посока подпомагане на малки и средни бизнеси, както и към подкрепата на различни социални дейности с цел развитие на българската икономика.

Основана през 1999 г. под името Насърчителна банка, десет години по- късно  чрез  специален закон тя е  преобразувана в а Българска банка за развитие. През годините тя създава и  дъщерни предприятия, които да управляват и разширяват различни аспекти от дейностите ѝ, започвайки с Националния гаранционен фонд и Микрофинансиращата институция ДЖОБС. От постъпването на Стоян Мавродиев на длъжността главен изпълнителен директор на ББР през октомври 2017 г. са основани още три дружества –  Фондът за капиталови инвестиции, ББР Лизинг и ББР Факторинг.

Но с какво точно се занимават тези дъщерни предприятия?


Национален гаранционен фонд

НГФ предлага услуги в областта на банковите гаранции, изисквани от търговските банки за обезпечение на кредит. Фондът допълва тези обезпечения и намалява лихвите по получения заем. Дейността на НГФ прави този вид финансиране достъпно за малките и средните бизнеси, дори за тези от тях, които тепърва стартират или нямат кредитна история.

Над 9100 предприятия са намерили подкрепа от НГФ от стартирането ѝ през 2008 г. до момента, като издадените гаранции се начисляват на общо 896,6 млн. лв.

Сред хилядите предприятия, подкрепени от фонда, се нареждат фабрики и производители в сферата на земеделието, животновъдството и рибарството. Един от особено запомнящите се случаи е на старата социалистическа фабрика за преработка на пшеница и ориз „Агромил България“, която успява да спечели доверието на кредитори с помощта на обезпечението, предоставено от ББР. Цялостен ремонт модернизира фабриката и я насочва по пътя към най-амбициозната ѝ цел до момента – да стане най-модерната фабрика за зърнени храни в Европа.

Един от най-мащабните проекти, осъществени с подкрепата на Националния гаранционен фонд, е предприятието за обработка на зеленчуци в с. Долна Диканя, община Радомир – единствено по рода си в Югоизточна Европа. Заводът преработва и пакетира зеленчуци, без да ги замразява

МФИ „Джобс“

Джобс е микрофинансираща институция, функционираща от 2010 г., с фокус върху финансирането на микро- и малки предприятия, земеделски производители, самонаети лица, занаятчии и др. МФИ „Джобс“ поема риска, свързан с предоставянето на кредит на малки фирми, и улеснява достъпа им до финансови средства, като всеки пети отпуснат кредит е за стартиращ бизнес.

Един от интересните проекти, осъществени с кредит от МФИ „Джобс“, е фермата за мурсалски чай край Тутракан – на стотици километри от родните на билката Родопи. Растението е защитен вид и брането му в природата е забранено със закон, но се слави с изключителни свойства. Това вдъхновява Милен Петков и съпругата му да основат фирмата “Тилиа Алба” и се заемат сами да култивират билката. Но набавянето на необходимите финансови средства се оказва сериозно предизвикателство – съоръженията, необходими за отглеждането, са нестандартни, което се оказва прекалено голям риск за някои банки. В крайна сметка получават подкрепа от МФИ „Джобс“. Фермата им продължава да съществува и да се развива и до днес, като в бъдеще двамата предприемачи се надяват да продават усъвършенстват технология за филтри с мурсалски чай.

Фонд за капиталови инвестиции

Фондът за капиталови инвестиции е създаден в края на 2018 г., за да компенсира липсата на дялов капитал за компании в процес на растеж. По думите на Стоян Мавродиев фондът е широкопрофилен и обхваща всички сектори на бизнеса – както високотехнологични, така и традиционни, като кандидатите биват избрани на база потенциал за успех и развитие, не отрасъл. Насочен е към финансиране на научноизследователска и развойна дейност, увеличаване на производствения обем и на конкурентоспособността на малки, средни и стартиращи предприятия. Участва и като посредник при усвояването на средства от фондове на ЕС. Приоритетно осигурява капитал за социални предприемачи, иновации, разрастващи се или стартиращи фирми.

ББР Факторинг и ББР Лизинг

Двете най-нови дъщерни предприятия на ББР са основани в началото на 2019 г. като част от визията на Стоян Мавродиев за по-активно участие на банката на пазара на финансовите услуги в България. С тяхното откриване Българската банка за развитие се превръща в завършена финансова група, предоставяща пълен набор от услуги в сферата на финансите.

Дейността на ББР Факторинг е разпределена в две направления – факторинг на българския пазар и факторинг за износители. Целта на ББР Факторинг е да подобри и стимулира технологичното и икономическо развитие на българските предприятия, както и да развие експортния им потенциал.

Специализираните услуги на ББР Лизинг са концентрирани върху подкрепата на българското предприемачество и са най-подходящи за предприятия в сферата на иновациите. ББР Лизинг предлага допълнения към основната дейност на ББР, които дават възможност за по-бърз растеж на дейността, увеличаване на обема и обновление на технологиите.

Разширяването на Групата на ББР бе поредната стъпка към една по-мащабна цел – създаване на финансова екосистема, която подкрепя и подпомага предприемачеството в България.

Стоян Мавродиев, ББР, Българска банка за развитие, дъщерни дружества, финансова група, лизинг, факторинг, МФИ Джобс, Фонд за капиталови инвестиции, бизнес, финансиране
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.