Танева: Коронавирусът не се пренася чрез храни!

Коронавирусът остава дълго време върху повърхности, но според министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, няма доказателства, че заразяване чрез пренасянето му от храни е възможно.

“Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната. Ние следим всички научни становища, които излизат по различин институти по света. Няма доказателства, че заразяване чрез такова пренасяне е възможно”, заяви Танева пред Нова тв.

“Няма доказателства, че заразяване чрез такова пренасяне е възможно“, каза още тя и посъветва плодовете и зеленчуците да се измиват добре.

Още по темата

1 апр 2020 09:21

12

1 апр 2020 08:10

218

1 апр 2020 07:26

21

“Трябва да вземем всички противоепидемични мерки, за да запазим здравето на хората. Лично аз не съм си правила тест за коронавирус, защото не съм прочуствала неразположение или признак, който да говори за него”, добави министърът.

Тя коментира и появилата се информация за спекула при някои храни. По думите й, комисия за защита на потребителите трябва да следи за спекула на цените на продуктите. Такъв е джинджифилът, чиято цена стига 20 лв. “Проблемът е за всички хранителни ресурси, за която България има достатъчно да нахрани собственото си население и това в Европа, за да не се допусне изкривяване на пазара, поради нарушени логистики”, обясни Танева.

Относно заразения с коронавирус депутат от ДПС Хасан Адемов, министърът коментира: “Пожелавам му бързо оздравяване. С него имаме много добри колегиални отношения. Вярвам, че всичко ще бъде наред. Снощи му пуснах съобщение и му казах, че му желая бързо оздравяване”.

“Когато получим сигнали за спекула с цените на храните, уведомяваме КЗП за това. Вчера получихме сигнал за джинджифила, че цената в магазин е по-висока и то два пъти по-висока, отколкото преди седмици”, категорична бе още Танева.

Според нея един от най-големите проблеми в сектор “Земеделие” е липсата на възможност за износ. “Ако успеем логистично да провокираме доставката в магазините да бъде от българските производители ще премахнем рисковете в доставките”, каза още тя.

България произвежда агнешко и е готова да посрещне нуждите за Великден и Гергьовден, увери още земеделския министър.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.