Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли

До 15 юли да бъде удължена извънредната епидемична обстановка, предложи здравният министър Кирил Ананиев в началото на заседанието на правителството.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че предложението ще бъде подкрепено. Той коментира, че няма дисциплина и не се спазват правилата.

Още по темата

24 юни 2020 08:53

236

Бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката – струпа се накуп без маски, затова има рестрикция сега по 1000 души на сектор. Най-вероятно, ако така продължат, ще затворим стадионите, както в Германия, Франция, Италия. Явно когато направиш жест, той не се отчита. Отворихме дискотеките да се забавляват хората, видяхте какво правят там. Съжалявам, демокрацията е за дисциплинираните, коментира той.

Не само не отмина като всеки грип, а ни заля, ядоса се премиерът, според когото много медици трябвало да си скъсат дипломите, защото смятали, че болестта ще си отиде. По думите му оздравелите са повече и нищо не се прави в момента, което да притесни хората.

През този период няма да се налагат нови или стари тежки мерки. Ще заложим на тези, които прилагаме и сега – забрана за влизане на територията на страната и карантина за влизане от определени държави, хигиена на ръцете, физическа дистанция от най-малко 1.5 метра, дезинфекция, носене на защитни маски на закрити места, дистанционна работа, ограничаване на събиранията и масовите мероприятия. Силно ще завишим контрола, каза Ананиев.

Той отчете пред колегите си повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на коронавируса.

След 9 юни има значително завишаване на хората, които са носители или болни от коронавирус. Увеличение на заразените се отчита и при медицинския персонал.

В периода 27 май-9 юни среднодневният брой е 26, докато от 10-23 юни нараства на 84 случая на ден, което е увеличение с 3.2 пъти.

Има обаче ръст и в тестовете, като вече работят 36 лаборатории и правят по 2 хил. теста среднодневно, докато в предишния период са били 1200.

По думите му вирусът продължава да е с неизяснен произход и инфекциозност, все още няма открито специфично лечение и ваксина.

Министрите са с маски и на дистанция един от друг. Премиерът Бойко Борисов също влезе на заседанието с маска, но я махна след това.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.