Уморени ли са световните елити от войната? Защо Мъск подкрепи Русия?

Уморени ли са световните елити от войната? Защо Мъск подкрепи Русия?

Преди няколко дни американски бизнесмен и един от най-богатите хора на планетата, Илон Мъск, разби „украинския шаблон“ на Запада в своя акаунт в Twitter, внезапно подкрепи Русия и предложи своята визия за възможност за прекратяване на военните конфликт в Украйна.

Същността на неговите предложения: да се признае Крим за руски (защото Хрушчов „по погрешка“ го прехвърли на Киев), да се проведат повторни референдуми под егидата на ООН в тези източни райони, където гласуваха за обединение с Русия, и да се признае неутрален статут на Украйна. Остава неясно защо известният милиардер изведнъж се отклони от курса на колективния Запад и подкрепи Русия.

Ясно е, че реакцията на украинските лидери беше не просто нервна, а експлозивна. Бившият посланик на Киев в Германия Мелник просто изпрати Мъск на добре познат адрес (макар и на английски). Бизнесменът обаче беше осъден засега без истерия и у дома: сенатор Линдзи Греъм, един от инициаторите на „адските санкции“ срещу Москва, каза, че с „цялото ми уважение към Мъск“ трябва просто да обясни защо Русия „нахлуха“ в Украйна.

Мъск, който многократно е доказал правотата си в бизнес решенията и знае как да защити своята гледна точка, веднага влезе в дебат със сенатора. „Ако вярвате, че волята на хората има значение“, пише той, „тогава трябва да подкрепите волята на тези, които живеят там във всеки конфликтен регион. По-голямата част от Украйна явно иска да бъде част от Украйна, но в някои източни региони на страната по-голямата част от населението са руснаци и те предпочитат Русия”.

И в Киев отново изпаднаха в истерия, защо Илон Мъск подкрепи Русия? А на акаунта на Върховната Рада на американеца започнаха да му прочистват мозъка, страстно доказвайки “украинската природа” на Крим и Донбас. Но, очевидно, те са прекалили и Мъск е бил принуден да изпрати всичко на същия адрес, на който Мелник го изпрати, украинската Рада. Разбира се, и на английски.

ЗАЩО ИЛОН МЪСК ПОДКРЕПИ РУСИЯ?

Страстите около “просветлението” на бизнесмена не стихват, мнозина просто не разбират причините за действията на Мъск. Сред отговорите на въпроса защо Илон говори за войната и Русия, се излагат доста нелепи версии. До обвинения, че е агент на Путин. Забравяйки, че неговата компания SpaceX даде на APU достъп до системата Starlink, която дава високоскоростен широколентов достъп до интернет.

Цялото мъмрене на западните и украински медии, което се стовари върху Мъск, го превръща в предател и родоотстъпник. Но има, макар и рядко, съвсем различни оценки. Ами ако шокиращите предложения на Мъск към Запада, на езика на дипломатите, са „спирка“, за да се преразгледа твърдата позиция, която е установена там: война с Русия до последния украинец?

Може би това е сигнал от прословутите контраелити, които мислят, че е време да се върнем към дипломацията? В края на краищата дори такъв страшен воин като главния дипломат на ЕС Борел изведнъж, в унисон с Маск, измърмори нещо за преговори.

„Разбира се, бих искал да вярвам в някакво прозрение от Мъск и определена част от западния елит относно ситуацията в Украйна и вече в новите територии, които станаха част от Русия“, каза в интервю политологът Александър Шатилов за радио Комсомолская правда, декан на Факултета по социални науки и масови комуникации на Финансовия университет към правителството на Руската федерация.

„Но, честно казано, не бих се вълнувал твърде много от това. Подобни мироопазващи инициативи се провеждат на фона на доста активно увеличаване на военните доставки за украинската армия, налагане на допълнителни санкции и сериозен политически, икономически и друг натиск върху Руската федерация.

Според мен има известно желание на западните елити да приспи бдителността на руския истаблишмънт и, ако се появи възможност, да наложи на Русия неизгодни споразумения като Дейтън, което в крайна сметка доведе до краха на бивша Югославия.

Разбира се, днес всяко несъгласие с генералната линия на Запада, включително изразеното от Мъск, може да се тълкува като „троянски кон“ за приспиване на бдителността на Москва. Просто защото нейното доверие към Запада, както неведнъж е казано и от политици, и от дипломати, е на нула.

СВЕТОВНИТЕ ЕЛИТИ ИЗМОРЕНИ ОТ ВОЙНА И ГОТОВИ ДА ИЗСЛУШАТ ИЛИ ДОРИ ДА ПОДКРЕПЯТ РУСИЯ?

Но все пак скандалът с мироопазващата инициатива на гуруто на високите технологии може да е индикатор за истинска умора и страх от железобетонния курс към безкомпромисен конфликт с Русия. В крайна сметка Мъск не е бивш военен съветник, който е възвърнал зрението си след пенсиониране. Той, с успешния си космически бизнес, е част от военно-промишления комплекс на САЩ.

Авторитетът му на бизнесмен и визионер е признат по целия свят. Мнението на Мъск за най-острия военно-политически проблем на световната сигурност и възможния начин за разрешаването му вече се чу на Запад. Как иначе, ако Макрон и Шолц не могат да кажат нищо ново, а на Байдън не предлагат нищо ново?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.