Унгария блокира пакета от 18 млрд. евро помощ от ЕС за Украйна. В Брюксел са бесни – замразяват й евросредствата

Унгария блокира пакета от 18 млрд. евро помощ от ЕС за Украйна. В Брюксел са бесни – замразяват й евросредствата
Унгария блокира пакета помощ на Европейския съюз за Украйна на стойност 18 милиарда евро.

На заседание на финансовите министри от Евросъюза Будапеща наложи вето. Това е една от няколко европейски инициативи, които Унгария блокира на фона на заплаха за замразяване на евросредства на стойност 7 милиарда и половина евро заради недостатъчни реформи за борба с корупцията.

Унгария блокира и дългоочакваната инициатива за налагане на европейски минимален корпоративен данък за многонационалните компании.

От Чешкото председателство обявиха, че ще се опитат да намерят начин 26-те държави членки да заобиколят ветото на Унгария и да предоставят на Украйна необходимият пакет помощ.

Държавите членки трябва да решат до 19 декември дали да изпълнят препоръката на Европейската комисия за замразяване на евросредствата за Будапеща.

Помощта за Украйна на стойност 18 милиарда евро беше предложена от Еврокомисията след срещата на европейските лидери в края на октомври. Предвижда се на месец средно Киев да получава по 1 милиарда и половина евро за покриване на краткосрочни нужди, които според украинските власти и Международния валутен фонд възлизат на 3-4 милиарда евро на месец.

С тези пари Украйна ще може да продължава да плаща заплати и пенсии, да осигурява публични услуги, да поддържа работата на болници, училища и да осигурява подслон на бягащите от войната украинци.

Аргументът на Унгария за ветото е, че за да се съберат средствата, трябва да бъдат пуснати еврооблигации. От Чешкото председателство обявиха, че ще се опитат да намерят начин 26-те държави членки да заобиколят ветото на Унгария и да предоставят на Украйна необходимият пакет помощи.

Унгария блокира и дългоочакваната инициатива за налагане на европейски минимален корпоративен данък за многонационалните компании. На въпрос дали това е изнудване от страна на унгарския премиер Виктор Орбан – говорителят на Комисията Ерик Мамер отговори така:

„Имаме предложение на масата, за момента това обсъждаме. Нека да видим какво ще стане, няма да предрешаваме какво ще каже Европейският съвет. Едва след решението ще видим какво може да направи Комисията, но едно е абсолютно ясно – ние стоим зад Украйна.“

Първоначално беше планирано финансовите министри днес да дадат своя отговор по препоръката на Еврокомисията за замразяване на евросредствата за Унгария, но вотът беше изтеглен, след като някои държави членки настояват комисията да смекчи твърдата политика спрямо Будапеща.

Европейски дипломати съобщават, че следващата седмица се очаква Унгария да приеме още реформи, които да изпълнят изискванията на Брюксел.

Държавите членки трябва да решат до 19 декември дали да изпълнят препоръката на Европейската комисия за замразяване на евросредствата за Будапеща.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.