Нови заплахи към съдия Цариградска. Тя: “Вече говорим за “Осемте Нотариуса”, Божанов е бил таен сътрудник на МВР”

Нови заплахи към съдия Цариградска. Тя: "Вече говорим за "Осемте Нотариуса", Божанов е бил таен сътрудник на МВР"
“Вече трябва да говорим за казуса “Осемте Нотариуса”.

Това заяви съдията от Окръжен съд-Плевен Владислава Цариградска. По думите ѝ, чрез своя позната снощи, тя е получила нови заплахи, отправени от ръководителя на пресцентъра на Прокуратурата. По думите ѝ Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР.

СКАНДАЛ! Служител на Сарафов заплашил враг номер 1 на Нотариуса съдия Цариградска “да се кротне”!

“През обща позната с г-н Иванов получих предупреждение, че трябва да се кротна. “Кажи на тая жена да се кротне!”, цитира Цариградска в ефира на NOVA.

“Щом някой дръзва да отправи такива заплахи към съдия, при всичките ми разкрития, какво може да се случи на обикновения човек, който няма защита? Аз съм с униформени служители, имам назначена охрана”, заяви Цариградска.

По думите ѝ един от важните въпроси пред разследващите е кои са прокурорите „С” и „Р”, получавали големи суми при посещенията си в заведението “Осемте джуджета”.

“Вие трябва да зададете тези въпроси към институциите и по-специално – към Прокуратурата”, заяви Цариградска на въпрос дали знае кои са хората зад тези инициали.

Според нея по-важно е да се помисли дали има обективни източници, чрез които да се възстановят събитията назад във времето.

“За мен Кутията на Пандора са специалните разузнавателни средства”, заяви Цариградска и допълни: “Бюрото за контрол на СРС ми каза: “Много спешно ни дайте официален документ от председателя на съда кой кабинет сте ползвали”. В периода, в който имам достатъчно основание да подозирам, че съм била тайно контролирана, не само чрез подслушване, смятам, че съм и следена”, заяви Цариградска.

По думите ѝ от Бюрото за контрол на СРС съзнателно не са извършили проверка на кабинета ѝ в рамките на половин година, тъй като по думите ѝ в съда в Луковит те са два и лесно е можело да бъде проверено кои са и дали в тях е имало подслушващи устройства.

Съдия Цариградска заяви, че Мартин Божанов-Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР: “Имал е водещ ръководител от ведомството. По неофициална информация мисля, че той е от 3-то РУП, който съвсем наскоро е бил освободен от длъжност. Добре е да зададете тези въпроси към министъра на вътрешните работи”, заяви Цариградска.

Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, беше застрелян във вечерта на 31 януари 2024 година. Това е станало в столичния квартал “Горна баня”. Убийството е станало според около 20:00 часа в комплекса “Глория палас”.

Името на Мартин Божанов – Нотариуса се появи в разследване на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе арестуван по нареждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на разговори, които бившата миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които да се дадат на магистрати, за да бъде пуснат арестуваният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

Групата около убития Мартин Божанов – Нотариуса е оказвала натиск върху двама съдии, съобщи БНТ.

Става въпрос за Владислава Цариградска от Окръжния съд в Плевен – която по това време е част от съда в Луковит, и съдията от Софийския апелативен съд Цветко Лазаров. Двамата магистрати са сезирали ВСС през февруари 2020 г. и са се явили на изслушване пред Съдийската колегия, за да разкажат за натиска, на който са били подложени.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.