Честит рожден ден на президента Румен Радев!

Честит рожден ден на президента Румен Радев!
Днес своя рожден ден празнува президентът на Република България Румен Радев.

Румен Георгиев Радев е генерал от резерва и 5-ти президент на Република България, встъпил в длъжност на 22 януари 2017 г.

По време на военната си кариера Радев, който е летец, достига чин генерал-майор и длъжност „Командир на Военновъздушните сили на Република България“ (2014 – 2016).

Роден е на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Основното и средното си образование Радев получава в Хасково.

През 1982 г. завършва със златен медал Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“, Хасково.

По-късно завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“, Долна Митрополия през 1987г., като първенец на випуска.

През 1992 г. завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база „Максуел“, Монтгомъри, Алабама, САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия – ВА – „Г. С. Раковски“, където завършва като първенец на випуска.

Доктор на военните науки, като защитава дисертация през 2000 г.

През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, като магистър по „Стратегически проучвания“.

Владее български, английски, руски и немски език. Летец-пилот I-ви клас.

На 19 януари 2017 г. Радев и Илияна Йотова полагат клетва като президент и вицепрезидент на Република България пред Народното събрание, а на 22 януари 2017 г. официално встъпват в длъжност.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.