Шефът на ДАНС: Премиерът Петков ми разпореди устно да изготвя списък на руски дипломати за изгонване

Шефът на ДАНС: Премиерът Петков ми разпореди устно да изготвя списък на руски дипломати за изгонване
Скандални факти за грубо погазване на законността в България от страна на премиера Петков е изнесъл пред народните представители началникът на ДАНС.

Министър-председателят Кирил Петков е наредил устно на шефа на ДАНС да изготви списък на руски дипломати за изгонвАне. Това е заявил ръководителят на службата пред депутатите от закритото заседание на Народното събрание, свикано заради едноличното решение на премиера Петков да бъдат експулсирани 70 руски дипломати, пише Епицентър.бг.

Шефът на ДАНС е разказал още, че на заседанието на Съвета за сигурност, проведено на 13 юни, точка за изготвяне на руски дипломати не е имало. Темата била разисквана в точка Разни.

Той уточнил, че от експулсираните 70 служители на руското посолство, само 37 са дипломати, за които ДАНС има само обосновано предположение, че развиват дейност, несъвместима с дипломацията. Доказателства за шпионска дейност обаче няма.

Както вече Епицентър.бг написа, прокуратурата не е получавана информация от службите за тяхна нерегламентирана дейност на територията на страната.

Шефът на ДАНС е признал още, че не е давал пълна информация на президента, а само на премиера.

Решението, което се случи, е взето на базата на решение на Съвета по сигурност към Министерския съвет и на три доклада от ДАНС“, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание преди закритото заседание.

Петков подчерта, че решението е взето след три доклада от ДАНС и след решение на Съвета по сигурност, в който са: министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, председателят на ДАНС, председателят на ДАР, директорът на служба „Военно разузнаване“, началникът на „Националната служба на охраната“, представител на президентската институция и секретарят на Съвета за сигурност.

„Срещата е била на 9 юни. Според мен може би имаше неразбиране как това се случи, но тези доклади датират като се започне от май, юни, а имаме и отделни информации още през март“, каза още той.

Припомняме, от 18.30 ч. на извънредно закрито заседание депутатите изслушават премиера в оставка Кирил Петков, както и директорите на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), ДАНС и Служба „Военно разузнаване“.
Те отговарят по казуса с изгонените руски дипломати от България.

Преди това от БСП и ГЕРБ-СДС поискаха премиерът Кирил Петков да бъде изслушан в пленарната зала заради решението си да изгони 70 руски дипломати.

Очаквайте подробности

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.