10 дни карантина, ако колега е болен от COVID-19! Вижте кога се налага и какви мерки следват в офиса

10 дни карантина, ако колега е болен от COVID-19! Вижте кога се налага и какви мерки следват в офиса
Ако в дадена фирма служител е с доказан коронавирус, е нужно да се изготви списък с контактните от първи ред на инфектираното лице и да се осигурят лични предпазни средства (маски и ръкавици).

Всеки контактен на свой колега с доказан коронавирус следва да бъде карантиниран за 10 дни от последния контакт с него. Това важи за хората, които са прекарали повече от 30 минути в едно помещение с него преди излизането на положителния резултат.

На ключови места в сградата трябва да се поставят дезинфектанти. Трябва да се извършва основна сутрешна и периодична в кратки интервали дезинфекция на дръжки на врати, парапети, електрически ключове, дозатори, санитарни възли, мивки, вътрешна и външна част на асансьор. Също така трябва се осигури температурен контрол с безконтактен термометър на служителите при идване на работа.

Служител с повишена температура не бива да се допуска в офиса. Задължително се поддържа социална дистанция от поне 1,5 м между хората. Там, където е възможно, да се подсигури на служителя дистанционна работа от дома.

Въвежда се и контрол на посещенията на клиентите и по възможност предоставяне на електронни услуги. Използваните лични предпазни средства трябва да се събират в найлонов чувал за отпадъци и бързо да се изхвърля в контейнера за битов отпадък.

Данните за всеки човек с положителен резултат от PCR тест, се подават към РЗИ от съответната лаборатория, където е направено изследването, пише „24 часа“.

На тази база експерти от здравната инспекция се свързват с всеки заразен, за да направят епидемиологичното проучване и да определят контактните от първи ред, както и с личния му лекар. Изследваният и работодателят му нямат ангажимент да уведомяват РЗИ.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.