4 млрд. лв. дефицит при изплащане на пенсиите

4 млрд. лв. дефицит при изплащане на пенсиите
Изплатените пари за пенсии за първите седем месеца на годината са в размер на 8,336 млрд. лв.

Разходите за пенсии до юли нараснаха с 841,5 млн. лв., или с 11,2%
Приходите на НОИ са 5,5 млрд. лв., а разходите са 9,7 млрд. лв.

Дадоха 739,6 млн. лв. за ковид добавки

Приходите в хазната от осигуровки не стигат за изплащане на пенсиите в страната. Затова останалите необходими пари се дават от събраните от други данъци приходи, например от ДДС. За първите седем месеца на годината този дефицит в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) е в размер на 4,139 млрд. лв., показват данни на Националния осигурителен институт.

Към края на юли общият размер на отчетените приходи в бюджета на ДОО е 5,541 млрд. лв., което представлява 57,3% изпълнение на плана за годината, обявиха от НОИ. Постъпилите приходи са с 457,3 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. В същото време общият размер на направените разходи е 9,755 млрд. лв., или 53,5% от заложените в плана за годината. Разходите са с 562,1 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2021 г.

Най-голям дял в общите разходи имат изплатените пари за пенсии. Те са в размер на 8,336 млрд. лв., което е 53,8% изпълнение на плана за годината. Разходите за пенсии за седемте месеца на годината са с 841,5 млн. лв. или с 11,2% по-големи спрямо същия период на миналата година.

За изплащане на така наречените „ковид добавки“ от 60 лв. към пенсиите на всички пенсионери са изразходвани 739,6 млн. лв. Тези средства не са планирани в бюджета на ДОО за 2022 г. и са от сметката с държавни средства от миналата година, разкрита с постановление на Министерски съвет. За еднократни добавки от 75 лв. на ваксинираните пенсионери са изразходвани 56,7 млн. лв. Тези средства също не са планирани в бюджета на ДОО за 2022 г. и са от миналата година, прехвърлени с решение на кабинета „Петков“.

Освен тези добавки за първите шест месеца на годината много пенсионери получаваха и компенсаторни суми, така че пенсиите им заедно с добавките да не са по-малки от получените пари през декември миналата година. За изплащане на тези компенсации са дадени 101,2 млн. лв. За изплащане на „великденски“ добавки от 70 лв. на всеки пенсионер са изразходвани 142,7 млн. лв.

Следващата по значимост и големина група разходи в бюджет на ДОО са разходите за изплащане на парични обезщетения и помощи по Кодекса за социално осигуряване, които към края на юли са в размер на 1,187 млрд. лв. или 51,9% от плана за годината. Отчетените разходи за седемте месеца на годината са с 14,7 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

Източник/ци:  4 млрд. лв. дефицит при изплащане на пенсиите – Труд

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.