7 плодове и зеленчуци, помагащи при запек

7 плодове и зеленчуци, помагащи при запек

Снимка: pixabay

Един от най-често срещаните храносмилателни проблеми, е запекът. Нередовното изхождане крие редица рискове за здравето, освен че създава и всекидневен дискомфорт. Начинът ни на хранене, редовната физическа активност, също оказват влияние върху перисталтиката на червата.

Освен сусамов тахан, овесени ядки, тиква, домашна супа, зелев сок, вижте кои полезни плодове и зеленчуци могат да ви помогнат да се справите със запека.

Сушени сливи

Вкусните сушени сливи може да добавяте към вашите смутита, овесена каша, да ги хапвате така или под формата на ошав. Те са богати на фибри, които влияят благоприятно върху перисталтиката. Освен това съдържат и фруктани и сорбитол, които са ферментируеми захари, имащи слабително действие. При някои хора, този тип захари предизвикват газове в корема.

Портокали

Редовната консумация на тези цитрусови плодове, не само ще ви достави известно количество витамин С, но може да помогне, ако страдате от запек. Портокалите са богати на фибри, но и на флавоноид, наречен нарингенин. Според учени, нарингенинът действа слабително.

Спанак

Чудесен е на салата или в комбинация с месо, други зеленчуци. Спанакът е добър растителен източник на магнезий. Редовната му консумация благоприятства здравето на дебелото черво, което го прави подходящ зеленчук в борбата със запека.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.