Бай Тошо: Бригадите укрепваха децата

Бай Тошо: Бригадите укрепваха делата
Бай Тошо: По мое време ученическите бригади укрепваха децата и от ранна възраст се възпитаваха в трудови навици.

Тази социална ангажираност на младежите подпомагаше хранително-вкусовата промишленост, но даваше и ясен знак за социално отношение на подрастващите и техният принос към държавата.

Освен, че децата се възпитаваха в труд държавата ги подготвяше и за живота – реалният живот тогава нямаше виртуален.

Децата бяха възпитавани, че всеки трябва да получи достойно заплащане за трудът си и не малко пари печелеше всяко дете и домакинство.

Децата очакваха с нетърпение тези ученически бригади, защото там освен, че им се създаваха съобразени с тяхното състояние и възраст норми за обем работа имаше и доста групови забавления. Педагозите наблюдаваха стриктно и контролираха, внимавайки да няма трудови злополуки на полето.

А децата се съревноваваха кой повече работа да свърши съответно и по-високи доходи, с които да си купят нещо или да ги влеят в семейният бюджет. Стотици хиляди деца всяка година подпомагаха селското стопанство.

Беритба на плодове и зеленчуци, хиляди тонове продукция политаше към винпромите и консервените фабрики, хиляди малки консервени комбинати и стотици преработвателни фабрики поемаха огромните добиви.

България бе в челните места в света за производство на консерви и на много хранителни продукти. Бяхме модерна аграрна страна, която можеше да изхрани няколко българи, а сега нямате трудовите навици, нямате и тези комбинати и фабрики, а земята пустее. Няма социална ангажираност между поколенията, а децата се учат да убиват и да стрелят в някакви компютърни игри вместо да бъдат социално полезни на държавата и семейството си.

Трудовите навици се създават с труд не по компютъра. Как му викате виртуално обучение и сега дуално образование, на какво реално ще ги научи това? Имахме най-добрата образователна система, сега не отглеждате хора, сега отглеждате нещо друго виртуално, агресивно и опасно дори?

Невежеството е процес, които стриктно следвате стъпка по стъпка. Ще дойде ден и пак ще се строят училища и читалища или всичко ще е по интернет не знам. Аз Бай Тошо, искам да ви попитам спомняте ли си бригадите?

Вие на какви бригади ходехте? Трябва ли децата от малки да се учат на труд или сегашното време налага нови методики на обучение?

Виж повече на Netvesti Com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.