Белград шамароса Сглобката: Решението на София за такса върху транзита на руски газ е невалидно за Сърбия!

Белград шамароса Сглобката: Решението на София за такса върху транзита на руски газ е невалидно за Сърбия!

Ръководителят на Газовата асоциация на Сърбия Воислав Вулетич каза днес, че решението на България да въведе такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия през газопровода „Балкански поток“ е невалидно за Сърбия, тъй като предприятието Сърбиягаз има договор с компанията Газпром за доставка на газ на сръбско-българската граница, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

Миналия петък България въведе извънредна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия в размер на 20 лева на мегаватчас.

„Мисля, че българското решение е „да плаши мечката с решето“ и нищо повече. Определянето на транзитната цена не е решение на една държава, а международна цена, която е валидна за 1000 кубически метра и 100 километра“, каза Вулетич за Бета.

Решението, което беше прието в петък от България и влезе в сила веднага, предвижда такса от 10,76 долара за 1000 кубически метра руски природен газ, доставен през територията на страната по „Балкански поток“.

Това ще осигури приходи от 1,2 милиарда евро и ще изплати разходите за изграждането на този газопровод през България в рамките на една година, а газът ще бъде с до 20 процента по-скъп за потребителите в Сърбия, защото вече е планирано да поскъпне от 1 ноември с десет процента, пояснява Бета.

Вулетич каза, че Сърбиягаз има договор с Газпром за доставка на газ на българо-сръбската граница.

Това, което прави българският парламент, според него „не представлява интерес за Сърбия, защото е задължение на Сърбия да плаща газа, както е договорено, и да го получава на границата“.

Енергийният експерт Милош Здравкович на свой ред каза, че увеличението на таксата за транзит на газ вероятно ще бъде платено от потребителите, тъй като субсидирането на цената на тази енергия от бюджета би било „равно на научна фантастика“.

„Мисля, че Сърбия няма тези пари в бюджета, а Сърбиягаз също работи на ръба на рентабилността, защото цените на газа са ограничени. Това със сигурност ще повлияе на цените на газа за топлофикациите и може да засегне най-много индустрията“, каза Здравкович.

Той допълни, че българите са взели решение да увеличат транзитната такса с мотива да накажат Русия, но по тази тръба минава и друг газ и технически е невъзможно да бъде отделен.

Министерството на минното дело и енергетиката съобщи, че темата ще бъде обсъдена с представители на унгарската и българската държава.

„Сърбия ще направи всичко, за да не бъдат засегнати гражданите по никакъв начин“, казаха от ресорното министерство.

Решението на българския парламент предизвика критики както в Сърбия, така и в Унгария, тъй като двете страни получават голяма част от транзитния газ. Унгарският външен министър Петер Сиярто разкритикува таксите като неприемливи, заявявайки, че застрашават европейската солидарност. „Само вчера той се оплака от поскъпването на транзита на петрол през Украйна, като отбеляза нежеланието си да види още по-голям ръст, а сега България наля масло в огъня и не е сигурно, че е за последно

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.