Вируси ни атакуват, зам.-шеф на БЛС: Не разчитайте само на лекарите!

Броят на заболелите от втората вълна грип „Б“ расте. Същевременно на този етап все още няма доказан случай на заразен с коронавирус у нас, но здравните власти признават, че вероятно има заболели, които все още не са установени.

„Ако разчитаме само на лекарите и медицинските специалисти да се справят, без обществото да даде от себе си много, за да бъде овладяна която и да е епидемия, не бих казал, че съм оптимист по въпроса“, коментира зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в „България сутрин“.

Още по темата

4 мар 2020 08:35

74

4 мар 2020 07:00

30

3 мар 2020 18:45

93

Той припомни инициативата, започнала през 2019 г., да се ваксинират хората над 65-годишна в България. „В моята практика забелязвам много по-малка заболеваемост“, твърди заместник-председателят на БЛС.

Относно родителите, които водят децата си на детска градина, когато са болни, Брънзалов смята, че това граничи с престъпно поведение. „Когато един родител заведе болно дете с въздушно-капкова инфекция в детската градина и децата заболеят, какво прави той? Тези деца са малки, те ще се разболеят, родителите им ще ползват болнични листове“, смята той.

Освен че сезонният грип настъпва, имаме и хора, които се връщат от потенциално рискови държави и са принудени да се изследват за коронавирус. Това води до изчерпване на медицинските ресурси, подчерта експертът.

„Хората от оперативния щаб заслужават адмирации. В крайна сметка заболял от коронавирус в момента няма, обясни д-р Брънзалов за Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че клиничната картина на заболяванията е една и съща, макар да има разлики в протичането, както и спрямо възрастите, които засяга. Докато от грип най-много боледуват малки деца, това не може да се каже за коронавируса, който е типичен за пациенти със сериозни хронични заболявания.

Д-р Брънзалов е на мнение, че коронавирусът не е особено опасна инфекция, а става въпрос за едно инфекциозно заболяване, което протича като баналния грип. Според него сме готови да овладеем коронавируса, ако такъв дойде в България. Това, което трябва да подобрим, е самоконтрола на обществото, дисциплината.

„Създаден е алгоритъм, отворена е нова клинична пътека за такива пациенти. Административните мерки, които трябва да се вземат и пътят на един евентуален такъв пациент са начертани“, добави той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.