Ген. Валери Григоров: Бойко Борисов трябваше да бъде арестуван досега! ВИДЕО

Ген. Валери Григоров: Бойко Борисов трябваше да бъде арестуван досега! ВИДЕО
„Не можем да не отбележим, че първата политическа сила – тази на Слави Трифонов, всъщност постигна основната цел на българското общество да бъде отстранена като първа политическа сила ПП ГЕРБ“.

Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ ген. Валери Григоров, който е част от коалиция „Ние, гражданите“.

„Разбира се, че българското общество е поставено в ситуация на тежък информационен натиск. Има, разбира се, малки медии, обективно представящи фактите, обстоятелствата и политически анализи. Основната цел на водещите медии е да объркват, да дават посока и да правят изводи и анализи на основните политически фактори, които влияят в политическия живот на България в последните години“, смята ген. Григоров.

„През последните 30 години това са най-честните избори. На всички е известно, че електронно и машинно гласуване беше един от основните приоритети на т.нар. протестни партии, пък и на всички онези, които бяхме на протеста в продължение на почти една година. Онзи ден отбелязахме една година от това събитие. Бих казал, че тези усилия на гражданското общество бяха увенчани с един добър успех“, коментира представителят на „Ние, гражданите“.

Нека да припомним фактите, че през 2019 г., когато бяха местните избори, ние имахме 661 000 невалидни гласове. Това са почти 25% от българите, които отидоха, дадоха своя вот, но той беше унищожен по силата на това, че управляващите от ГЕРБ са взели това решение. Това всъщност е един от основните демотивиращи фактори, които отдалечават българина от мотивацията, интереса и целта, че той има своето участие в демократичния процес да прави избори“.

Ген. Григоров отбеляза, че на следващите избори след 2019 г. – тези на 4 април 2021 г., при смесения машинен и хартиен вот невалидните бюлетини бележат огромен спад. Те са били едва 86 000 спрямо онези 661 000 от 2019 г.

„Правейки анализ и оценка на резултатите, не може да не предположим, че тези 86 000 бюлетини, които са били унищожени, са били за извънпарламентарни партии, за онези, които не са част от статуквото и за онези, които не обслужват политическите интереси на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти“, добави ген. Валери Григоров по темата с невалидните хартиени бюлетини на минали избори.

„Борисов загуби преди една година, когато не разбра, не осъзна, че обществото не приема този тип и модел на управление – авторитарния, деспотичния, бандитския подход. Да унижаваш публично, да се отнасяш грубо и с лексика, която не съответства на средното интелектуално ниво на българското общество – няма много шанс Борисов“, категоричен бе събеседникът на Лили Маринкова.

„Ако аз, българският генерал Григоров, трябва да направя оценка и анализ на състоянието на Министерството на вътрешните работи днес, бих направил един много краен, но обективен извод. Изводът е в посока, че благодарение на 10-годишното управление, че и повече, на стила и метода на Борисов, на начина на кадрова политика и назначение на ръководния и средния ръководен състав в МВР, днес Министерство на вътрешните работи има профил на бандит. Съжалявам, че го казвам, защото го казвам с чувство на човек, който е служил 20 и повече години в МВР и има трайни морални и нравствени ценности, които не вижда в момента“, каза ген. Григоров.

Той разказа още, че в училището, в което е гласувал в неделя на изборите, е видял полицай, който от горе до долу имал татуировки, като на него въпросният му приличал на „мутра облечена в униформа“.

„Бойко Рашков направи не малко, но аз мисля, че срещу бандитския профил на управляващите от ГЕРБ, трябва да се действа много по-категорично, ако искаме да видим резултат. Г-жо Маринкова, бяхме свидетели на факта, че Борисов каза: „Благодарен съм, че съм жив, благодарен съм, че не ме арестуваха“. Ако аз имах възможността, уверявам Ви, може би още първата седмица, заемайки длъжността министър на вътрешните работи, щеше да бъде арестуван Бойко Борисов. Има за какво, повярвайте ми!“, декларира ген. Валери Григоров, който е бивш директор на Национална служба „Гранична полиция“ и на дълго и на широко разказа какви са причините, поради които Борисов може да бъде арестуван за престъпление срещу държавата.

„Бойко Борисов трябваше да бъде арестуван досега. Не да парадира, да прави публични изявления с остър тон, а по-скоро да бъде арестуван и да започне разпит и процесуално-следствени действия на досъдебна фаза за това, че в неговото нощно шкафче има кюлчета със злато и огромно количество банкноти евра, далеч надхвърлящи финансовите възможности на заплатата на министър-председател“, допълни още той.

Според него коалиция между „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ е нещото, което би отговорило на обективните очаквания на българите, протестирали цяла година. „Когато ние всички очакваме спечелилата политическа сила да се обърне към „Демократична България“, към „Изправи се.БГ“, тогава ние виждаме, че той (б.р. Слави Трифонов) предлага един кабинет, който е доминиран от известни лица, много високи експерти – някои от тях познавам лично, с други съм работил много добре във времето назад, но това е извън политическата логика на нашето очакване като български граждани, които очакват промяна на статуквото.

Ние знаем, че една голяма част от злото на днешната ни политическа действителност – това са Бойко Борисов, Делян Пеевски и зависимостите, които те създадоха в нивата не управление на държавата, всъщност се репродуцира по някакъв начин. Казвам го, защото ние трябва да припомним и факта, че политическото раждане на Делян Славчев Пеевски беше в младежкото НДСВ. Това не може да се подминава много леко и безобидно“, заяви още ген. Валери Григоров, като по-късно добави, че намира обявеното от Слави Трифонов за политически невъзможно.

„Аз мисля, че работата, която предстои, е много сериозна и задълбочена. Борбата за лостовете за управление на държавата, борбата за това да се освободи от тежката зависимост съдебната власт, борбата за това Иван Гешев да бъде изгонен по най-зрелищния начин от поста, който незаслужено заема и служи на тесен корпоративен кръг от олигарси, премахването на политическите съдебни специализирани съдилища, не на последно място премахване на този трети Висш съдебен съвет, който трети поред е управляем от Делян Пеевски. Всичко това трябва да се случи много бързо, много категорично, за да се освободи съдебната власт и тя да бъде гарант за демократичния и правов характер на българската държава.

Не на последно място, Цацаров се е скрил дълбоко. Не говори, не казва нищо, той продължава да бездейства. Продължава да бездейства и Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, което оказва тежко влияние върху конкретни магистрати, прокурори и по този начин е обезвредена съдебната власт като свободна, независима власт“, каза още представителят на коалиция „Ние, гражданите“.

Ген. Григоров застъпи теза, че е необходимо да има работещ Парламент, пък дори и за кратко, за да се разчисти силата на зависимостите, изградени от Бойко Борисов.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

https://www.facebook.com/www.fakti.bg/videos/503062780799384

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.