Ден преди протеста: Целият аграрен сектор е в пълна готовност за тотално блокиране на държавата

Ден преди протеста: Целият аграрен сектор е в пълна готовност за тотално блокиране на държавата

Земеделски производители от цялата страна ще се включат в обявения националния протест на зърнопроизводителите утре, заради решението да не бъде продължена забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

Земеделските производители обявиха пълно блокиране на държавата – гранични пунктове и пътища, с искания да бъде удължена забраната за внос на стоки от Украйна.

Протестна готовност има целият бранш – овцевъди, говедовъди, уточнява Нова телевизия. Стана ясно, че излизат и зърнопроизводителите, както и тези на плодове и зеленчуци. Причината – липсвал диалог с Министерството на земеделието. Не били изплатени и помощите по линия на войната в Украйна.

Първи за протест срещу политиката в сектора, преди месец заговориха българските животновъди. Изкупната им цена за литър краве мляко е паднала на 50 ст. към мандрите. Другият проблем бил с вноса на сухо мляко.

„Сухите млека вървят от Украйна със страшна сила и какво става – голям внос и преработка на сухо мляко, а цената в магазина – същата”, казват животновъдите

На улицата в понеделник излизат общо около 30 представители на заети в целия аграрен сектор.

В случая има едно безпрецедентно обединение, което води само до едно – безсрочни протести”, посочи Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Над 70 000 са регистрираните земеделски производители у нас, без да се имат предвид техните семейства и заетите работници. В понеделник те ще затворят гранични пунктове и ключови пътища в страната, а във вторник протестиращите ще са на жълтите павета.

Зърнопроизводители с трактори ще блокират международния път Е-79 край Монтана за неопраделено време. Те се включват в националния протест. Пътят ще бъде преграден преди влизането на околовръстното в Монтана.

Бургаски земеделци ще се включат в протестните действия. Те ще участват в блокадата на Петолъчката и ще затворят пътя Бургас – Варна на кръговото кръстовище до Ахелой.

Протести и блокади ще има и на други места в страната.

На 18 септември земеделски производители и преработватели започват протестни действия на възлови точки в цялата страна.

Ще бъдат блокирани гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали, а във вторник протестите ще бъдат насочени към София.

Инициативният комитет, съставен от 24 организации, съобщи, че ключовите точки, които ще бъдат блокирани са:

 Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна–Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;

– Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);

– Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;

– Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;

– Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;

– Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница – с. Пиперево, Перник (спортна зала “Борис Гюдеров”), Брезник (ул. “Ангел Коцелянов”);

– Южна България: Кресна, Драгоман – КГП Калотина.

Протестиращите имат пет основни искания към Народното събрание, Министерския съвет и президента на Република България.

На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Земеделската общност настоява също за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи.

Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи “де минимис” за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Инициативният комитет поставя като искане и облекчаването на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за “де минимис”.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията, като заявява, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.