Д-р Симидчиев: Вирусът не се е променил, поведението ни се промени

Д-р Симидчиев: Вирусът не се е променил, поведението ни се промени

Д-р Александър Симидчиев. Снимка: архив, БГНЕС

„Вирусът още е сред нас, все още е активен. Нищо не се е променило с вируса, само нашето поведение се промени“. Това подчерта пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на медицинския съвет, който беше сформиран към правителството, пред БНР.

Според него масовото неспазване на препоръчителните мерки се дължи на това, че малко хора са видели заболели и особено тежко болни, „затова масата от населението чува само статистиката и не вижда реалната заплаха и се получава дисонанс“.

Още по темата

23 юни 2020 07:00

130

„Целта на вируса е да заразява повече хора. Единственото нещо, което можем да правим, е да се самоограничаваме и да предпазим себе си и обществото“, каза пулмологът.

„В научната литература никъде не се говори за отслабване на вируса. Ако той се адаптира към имунитета на популацията, ще изглежда, че по-леко боледуваме, но ще заразява повече хора. Общото количество хора, които карат боледуването тежко или загиват, няма да се промени. Просто повече хора ще боледуват и от тях по-малко ще влизат в болница, но броят на хората в болница няма да намалее“, каза д-р Симидчиев.

По думите на пулмолога неизвестно е защо при някои хора вирусът изчезва и след време се реактивира и какъв е имунният отговор.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.