Европрокуратурата тръгва, от 1 юни Кьовеши чака сигнали за престъпления и на български език

Европрокуратурата тръгва, от 1 юни Кьовеши чака сигнали за престъпления и на български език
Европейската прокуратура ще стартира работа с около 2000 дела

Ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура ще приема сигнали от всеки и на всички езици на ЕС от вторник, 1 юни. Те могат да се подават онлайн през специален формуляр, който ще е активен със старта на работата на институцията на 1 юни, пише вестник Сега.

Европейската прокуратура (ЕППО) е компетентна да предаде на съд престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Такива са измами, корупция, изпиране на пари и присвояване, които могат да имат отрицателно въздействие върху парите на данъкоплатците в ЕС.

За престъпление може да съобщи всеки – граждани на ЕС или граждани на държави извън ЕС, физически или юридически лица. От институцията обясняват, че трябва да има „разумни основания да се подозира, че е извършено престъпление, засягащо финансовите интереси на ЕС“. Не се изисква подателите на сигналите да представят доказателства. Сигналите не може да са анонимни.

„Ако престъпленията, свързани с докладваните факти, са от компетентността на ЕППО, ще започнем и ще проведем разследване без ненужно забавяне„, обещават от ЕППО.

И предупреждават, че „сигнал за извършено престъпление, за който впоследствие се докаже, че е умишлено неверен или подвеждащ, или умишлено представен с незаконна цел, може да доведе до правни последици за подателя му, включително, но не само, административни и/или наказателни санкции„.

Освен със сигнали ЕППО ще се занимава с вече образувани разследвания, които попадат в нейната компетентност. „Сега“ опита да разбере колко и кои български дела ще бъдат прехвърлени към Люксембург от 1 юни. Пресслужбата на Кьовеши обясни, че очаква да започне работа с около 2000 случая, които националните власти ще им прехвърлят.

В ЕППО участват 22 страни от ЕС. Това обаче е приблизително число, тъй като властите трябва да дадат достъп до тези висящи разследвания на 1 юни. ЕППО допълни, че все още няма информация от България.

Затова „Сега“ потърси и говорителката на главния прокурор Сийка Милева с въпроса колко и кои дела ще бъдат прехвърлени от вторник към европрокуратурата. Милева обаче не успя да отговори.

Все пак под шапката на Люксембург се очаква да минат дела за случаи като този за разкритията на ОЛАФ за тежки нарушения при поръчка на българското МВР, с която са купени стотици джипове. През февруари скандалът допълнително нагнети напрежението между президента Румен Радев и вече бившия премиер Бойко Борисов.

Октомври 2020 г. пък Гражданското сдружение БОЕЦ сезира Кьовеши за факти и обстоятелства около изграждането на газопровода „Турски поток“ на българска територия. Преди това и евродепутатът Елена Йончева обяви, че ще иска Кьовеши да провери парите, които отиват за българските пътища, както и как точно се строят те.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.