Икономисти от БАН предвиждат дълбока и продължителна криза

Икономистите все повече преосмислят първоначалните си виждания за един по-кратък период на шок и парализа в икономиката. Все повече се обединяват около мнението, че това ще бъде дълбока криза с продължителна рецесия на възстановяване. Това коментира пред БГНЕС проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания към БАН.

„От 1870 година насам няма икономическа криза, която да е предизвикана от пандемия. От тази гледна точка, казвам го не случайно, че всякакви аналози с предходни кризи и цикли в развитието на световното стопанство нямат основание“, обясни професорът.

Още по темата

14 юни 2020 11:05

13

11 юни 2020 17:30

14

За Искра Белева кризата с коронавируса няма аналог по няколко причини. „Това е криза, в която нищо не е сигурно и нищо не се знае. Тя е многопластова, не знаем кога ще намерим лечението и как можем да се спасим“, коментира тя.

Ученият смята, че България не може да бъде готова за предизвикателствата, които я очакват след рестарта на икономиката, защото не се знаят много неща.

„Мога да кажа, че сега сме много по подготвени отколкото преди три месеца за самата болест, за нейните въздействия. По-подготвени сме какво може – дали да затваряме икономическата активност или да използваме стимулиращи фактори. Мисля,че сме по-подготвени и по управлението на самия кризисен период“, отбелязва Белева.

За България е хубаво, че има възстановителен план и фондът за възстановяване на Европейската комисия, която макар и с известно забавяне в реакциите си реагира много добре с отпуснатите на страните-членки 750 млрд. евро под формата на безлихвени заеми или грантове.

„Мисля си че тук ключовата дума е нова стратегия, преосмисляне на стратегиите на развитието. И ЕС го прави точно с тези възстановителни програми да стимулират държавите към зелената икономика, към новата технологична революция. Т.е ние вървим към една нова Европа, която изисква преструктуриране на икономиките.“, каза тя.
По думите й,  пандемията трябва да бъде важна задача за управляващите да преразгледат стратегиите за развитие и да премислят какво искаме от нашата икономика – дали да бъде страната на селското стопанство, транспорта, туризма. Същевременно да има високо развити производства, високотехнологични сектори.

На въпрос дали пандемията дава шанс на държавата отново да се върне с по-голямо участие в икономиката, проф. Искра Белева посочва, че никъде високо развитите държави не оставят всичко на стихията на пазара. „Държавата активно участва и е хубаво, но въпросът е къде и как участва и доколко прозрачно е това участие“, каза тя и добави, че е „добре държавата да инвестира в стратегически сектори“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.