Йотова: Безотговорност е да се казва, че има добри мерки, но българите не искат да ги спазват

Йотова: Безотговорност е да се казва, че има добри мерки, но българите не искат да ги спазват
Най-точният показател е една червена карта, която показвате. Нямате област, в която да няма проблеми, а мерките са неадекватни.

Това смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Беше важно да покаже на лекарите как бучи една маркировка. Прекалено много уважавам пътниците в тази кола. Имаше и един момент, в който шофьорът изпусна волана, дано не е изпуснал волана и на държавата“, коментира тя, визирайки обиколкота на премиера Бойко Борисов с джипа със здравния министър проф. Костадин Ангелов и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Пред бТВ Йотова каза, че най-тревожното е, че хората не вярват в мерките, които налага кабинетът. По думите й те не вярват и в парите, които се разпределят.

Безотговорност е да се казва, че има добри мерки, но българите не искат да ги спазват, каза тя.

„В момента водещи са експертите и лекарите, защото лекарите за разлика от политиците се научиха да работят в условията на криза.

Новата опорна точка на министъра на здравеопазването е, че обществото е отговорно за заразата, защото сме безотговорни. Министърът е човек, който компетентно трябва да изслуша какво трябва да се направи.

Знаем ли в момента с колко болници и легла разполагаме? Къде са тези болници, с какво оборудване и апаратура. Когато президентът Румен Радев каза, че трябва да има програма, по която да се изразходват, те го обвиняваха, че е срещу правителството.

От това политиканстване искам да излезем. Ние ще излезем от тази криза въпреки правителството, здравния министър и хаоса, който се създава в държавата. Ще излезем заедно като граждани. Не съм съгласна с това, че хората са безотговорни. Виждам колко са стриктни хората.

Безотговорност е да се казва, че има добри мерки, но българите не искат да ги спазват. Държавата може да бъде отворена и с мерки. Не смятам, че ние всички трябва да се научим на изкуството да се движим по ръба на бръснача. Трябва да има повече разум, а не желание за политическо оцеляване“, посочи тя.

„Кому е нужно да ходим по бръснача, като можем да вземем адекватни мерки? Знаете ли колко клиники са затворени, защото има заразени лекари?“, запита вицепрезидентът.

Тя говори и за напрежението в държавата като цяло, а не само между институциите. Йотова е категорична, че властта няма отговор на нито един въпрос така че да се успокои обществото. И в този момент се наблюдава опит за „насъскване“ един срещу друг между лекарите и припомни вчерашното изказване на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.

„Вчера се държеше като инспектор в детска педагогическа стая, който ни се накара, че купуваме лекарства“, смята Йотова.

„Нали знаем, че в момента всички сме в една лодка? Министърът отиде в парламента и не даде един въпрос да му бъде зададен. Откакво се страхуват?“, коментира още вицепрезидентът.

Йотова смята, че следващата голяма криза ще бъде отново в домовете за стари хора, защото заплатите в социалната сфера са много ниски. Тя смята, че у нас всичко се прави на парче.

„Ние ще излезем от тази криза въпреки правителството, въпреки министъра. Ще излезем от кризата въпреки хаоса. Ще излезем като общество. Как е възможно да се внушава, че има непослушни българи, които не искат да спазват мерките?“, категорична е тя.

По темата за пътуването на президента Румен Радев в Естония, Йотова заяви: „Нищо укоримо не виждам в постъпката на президента“. „Някои неща бяха спестени по отношение на посещението на президента в Естония. РЗИ се обърна към президента едва на идване от Евтония“, добави тя.

На въпрос дали БСП ще подкрепи президента за втори мандат, тя посочи: „Не виждам аргументи в обратна посока“.

По думите ѝ напрежение между Румен Радев и Корнелия Нинова няма. „Създава се едно изкуствено напрежение. Това е част от битката срещу Румен Радев и опит за блокиране на втория му мандат“, каза още Йотова.

Във връзка със Северна Македония Илияна Йотова допуска, че върху нас е оказван натиск и ние може да се откажем от твърдата си позиция.

„Президентът Първанов беше предложил много издържана позиция, ако още тогава се бяхме чули да имаме анекс, нямаше сега да сме в тази ситуация“, отбеляза също вицепрезидентът

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.