Когато емоциите стават неконтрулируеми с „Търговски пътник“

Има режисьори, които разказват историите си, въпреки заплахата и обвиненията. Сред тях е Асгар Фархади, който подобно на колегата си Джафар Панахи, има сериозен проблем в собствената си страна Иран, заради идеологическите си идеи.

Историите, които разказва са семпли, но докосват с искреността, минимилизма и крехките, опити за изправяне срещу несправедливостта. Неговите филми се разпространяват по целия свят и са достойно уважени, а „Търговският пътник“ е вторият, който получава Оскар през 2016 г. ( след „Раздялата“ пет години по-рано).

Сюжетът ни среща със съпрузите Емад и Рана – театрални актьори, на които са посветени главните роли в най-новата предстояща пиеса „Търговски пътник“.

След като разбират, че жилищната им сграда в центъра на Техеран се руши и съвсем скоро може да се срути, двойката е принудена незабавно да напусне мястото. С помощта на колега от трупата се нанасят в малък апартамент, в който все още стоят голяма част от вещите на предишния наемател.

Това, което не знаят, е че домът е бил собственост на жена с „лоша репутация“ и много клиенти, някой от които може да почука на вратата отново.

Една вечер, когато Емад е на репетиция в школата, а Рана е съвсем сама в новото жилище, се случва нещо, което впоследствие ще преобърне живота на двойката и ще изправи брака им пред голямо изпитание, изходът от което е неясен.

Фархади вмъква крими елемент в семейния живот на персонажите, които отключват притаени, но силни чувства, не можещи да бъдат контролирани. Драматизмът е театрален, достоен за героите, които се изявяват на сцената.

Противопоставят се две идеологии – за желание за свобода срещу емоционалната незрялост. На заден фон се виждат и плавната цензура, която не позволява какъв да е репертоар да влияе на публиката.

Ролите са поверени на Таранех Алидоости, Шахаб Хосейни, Бабак Карими, Мина Садати и др. Гледайте „Търговски пътник“ на 25-и юли от 22.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.