Костадин Костадинов от Възраждане: Който не уважава миналото си наистина няма бъдеще

Костадин Костадинов: Който не уважава миналото си наистина няма бъдеще


От ПП „Възраждане“ говорят за историко-археологичното минало на България. Истина е, че Рациария бе подложена на диво иманярство брутално се унищожаваха културни пластове с трактори, багери и фадроми. Тук няма второ мнение и пари за археология трябват.

Костадин Костадинов един от малкото действащи политици, които проявява емоция и сантимент към Историческото наследство.

От видеото става ясно, че той се опълчва на иманярската мафия, тази същата, която си избра закон, с който криминализираха хобито металдетектинг до някаква степен, тази същата, която си постави археолози на ключови места за да отмъкват от безценните съкровища завещани ни от миналото. Ако има закон, който да уреди това. Тогава дилърите на антики могат да излязат на светло и да не са поставен в сивият сектор и да бъдат рекетирани.

Да не се плащат незаконни трафици и така да ги контролират и поставят в зависимост. Търсачите също да могат да практикуват хобито си извън археологическите обекти и да работят в тясна връзка с археолозите и музейните сътрудници по места. Трябват промени в закона, които да гарантират и по-добро възнаграждение на хората, който спазвайки законовите срокове са предложили на регионалните и националните музей монети и артефакти за откупуване и ако музейните работници преценят, че тези монети и предмети не представляват интерес за държавата да бъдат освободени за продажба на свободният пазар.

Така на практика ще се генерират парични потоци в сферата на частното колекционерство, а дилърите на антики ще излязат на светло, ще се организират аукционни къщи като на запад, които ще плащат огромни данъци и такси, които ще влизат в държавната хазна, а оттам голяма част от тях могат да отиват за археология и консервация.

Истината е, че Костадин Костадинов намекна за патриотизмът и родолюбието на колекционери и нумизмати, които спасяват парченце по парченце Българската история.

За тези хора също трябва да се помисли в новият закон за данъчни облекчения да бъдат освободени от двойното данъчно облагане. Да им се признават разходите и така повече стимули и за едните и другите, но и по-твърд закон. Ако иманяр навлезе в археологически обект – затвор, ако археолог или музеен сътрудник открадне или подмени монети или артефакти от фондовете на музей – затвор. Само така с Крумови закони може да се урегулира всичко това.

Защото вече го няма онова диво иманярство, хората са узрели за това, че трябва да се опазва историко-археологическото наследство и да се предава на идните поколения. Костадин Костадинов е прав, че България трябва да заложи на Историко-археологическият туризъм, защото това ни е завещано от вековете на нашата територия.

Не алкохолният туризъм или ниско бюджетните треторазрядни туристи ще напълнят хазната, а именно огромните туристически потоци като в Италия и Гърция са тези, които ще въздигнат авторитетът ни на световно ниво – кой сме били и кой сме сега? ПП ВЪЗРАЖДАНЕ е единствената патриотична партия у нас и тя залага на въздигане на патриотизмът и родолюбието в нас и идните поколения.

И тази болка и милеене за родната ни погазена история прозира в думите на Костадин Костадинов на руините в Рациария. Какво премълчава Костадинов? Той премълчава огромните дупки дълбоки по 2-4 метра, унищожени културни пластове от иманярите на площ от 1200 декара. Безброй изнесени монети и артефакти в чужбина да радват техните колекционери и музей изтръгнати от недрата на майка България. Наистина е време да възродим България, а ние сме стъпили на пепелищата на нашата история. Макар и да е клише думите му, че „който не уважава миналото си, няма право на бъдеще“ са истинската мъдрост завещана ни от вековете. Всички ние трябва да учим идните да пазят и тачат историята ни, фолклорът ни и историко-археологическата ни памет. Само така ще покажем на децата и на светът какъв народ сме били и какви ще бъдем пак.

Това наше национално богатство е част от световното наследство и трябва да стане достояние на целият свят, трябват пари за археология и туризъм, но трябва и всички ние да съдействаме да се произведе един истински закон, който да бъде синхронизиран с европейското законодателство и да сложи край на разграбването и унищожаването на нашата история. Защото знаете ли каква е съдбата на откритите случайно съкровища като панагюрското или рогозенското сега в наши дни? От музеят нямат пари да ви ги платят, а оценката е нищожна, но пък ще подадат сигнал да ви арестуват и да ви ги конфискуват и ще сте подсъдим дори.

Тази иманярска мафия ще ви издири и с мафиотски бой и тормоз ще ви ги отнеме. Затова, който ги намери ще ги унищожи ще бъдат претопени на метал и така ще бъдат загубени завинаги. Затова трябва закон държавата да купува и да казват кое може и кое не да се продава и разменя свободно така колекционерството ще ни възпитава в родолюбие.

А само тези, които обичат родината си няма да я предадат, защото се нагледахме на национални предатели. Време е да се възродим от пепелищата и да въздигнем борбеният си дух и да не забравяме думите на Кавхана ”от земята българска и камък няма да дадем”!

Тук ще бъде България една чиста и свята република за каквато са дали животът си нашите революционери и будите тези, които възродиха България днес ние сме наред. И не защото сме длъжни към паметта на националните си герой, а защото сме длъжни към идните да съхраним България и да я предадем на идните след нас.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.