Красимир Янков ще се бори за лидерската позиция в БСП

Депутатът от БСП Красимир Янков обяви пред Bulgaria ON AIR, че влиза в битката за лидерското място в БСП. На 26 април левицата ще избира нов партиен председател.

Още по темата

14 дек 2019 21:30

32

14 дек 2019 16:45

32

Разцепление в парламентарната група на БСП няма, увери той в студиото на “България сутрин”. За такова се заговори след гласуването за назначаването на Сотир Цацаров начело на Антикорупционната комисия. Тогава част от депутатите на БСП подкрепиха избора му, въпреки общото решение на парламентарнта група да се гласува против номинацията на ГЕРБ.

Паргов: Спекулация е, че изборът на лидер ще струва много

“Самото гласуване е разделителна линия. На заседанието на ръководството Велислава Дърева предложи да има разговор за политиките и това, което се е случило в парламента. Беше отхвърлено от ръководството да има такава точка. Ръководството на БСП отказа да има номинация за КПКОНПИ и имаше колеги, които не участвахме в дебатите за избора. Обяснението не звучеше сериозно. За мен е неприемливо БСП да няма кандидатура”, заяви Янков.

Преки избори създават много усложнения

Депутатът от левицата посочи, че БСП е решила да има пряк избор на партиен председател още през 2008 година и до този момент не имало виждането, че може да има прозрачна процедура.

“Правилата, които се приеха сега, също не са след общо съгласие. Бяха предложени от Корнелия Нинова, подкрепени от ръководството, предложено от Нинова. Моето разбиране е, че тези преки избори създават много усложнения. Ще изпаднем в ситуация, в която се предлага един месец БСП да няма председател, ако Нинова бъде кандидат. Очаквам да има предложения от моите съпартийци за различни кандидатури.”, обясни Янков.

В началото на месеца депутатите се договориха за партийна субсидия от 8 лева на глас. Народни представители от БСП също застанаха зад предложението, а ДПС разкритикува решението.

“Борисов обяви, че ГЕРБ ще инициира дебат за размера на партийната субсидия. Очаквам този дебат да доведе до намаляване на субсидията или до таван. Управляващото мнозинство има гласовете да реши каква да е субсидията”, коментира темата Красимир Янков.

И зададе няколко въпроса. Янков е на мнение, че когато всички си отговорят на тези въпроси, ще бъде взето информирано решение за избора на нов лидер на партията.

Дали в това състояние БСП може да спечели парламентарни избори и да има кабинет с управление? Какво е състоянието на БСП в рамките на четирите години, които отминават? Дали са изпълнени ангажиментите, поети преди 4 години?

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.