Нинова с остри критики заради кризата с вносния боклук

Остри критики отправи соцлидерката Корнелия Нинова към екоминистъра Нено Димов. Причината за това станаха 17-те вагона с над 800 тона отпадъци, пътуващи за България, които бяха задържани в Италия преди няколко дни.

Според разследващи италиански журналисти Чезаре Джуци от „Кориера дела Серра” най-вероятно са част от мащабна схема, свързана с мафията. Заради това Нинова скочи и попита Нено Димов дали е влязъл в контакт с италианската страна, за да разбере кой изнася боклука и за кого в България е предназначен той.

„След като явно става дума за схема попитахте ли ги какво могат да направят службите съвместно или просто казвате – МОСВ не знае за боклука, не е уведомено и нищо повече“, скочи тя по време на изслушването на министъра в парламента по искане на левицата заради скандала около случая.

Според Нинова цари пълен административен хаос при контрола, след като Нинов обясни, че той е предварителен и по документи.

Екоминистърът обясни, българското законодателство е едно от най-рестриктивните по отношение на вноса на отпадъци.

„Ние сме единствените в ЕС с ограничение вносът на отпадъци да не надвишава половината от капацитета на инсталациите“, каза той.

Нено Димов припомни, че до 10 години в ЕС нивото на депониране на отпадъци трябва да е по- малко от 10%.

„Рециклираното трябва да достигне до 65%, остават 25%, които трябва да се усвояват чрез изгаряне“, допълни той.

В България обаче само 3% от отпадъците се изгарят към момента, докато средното в ЕС е 28 на сто, а в Стокхолм и Копенхаген, които са спечелили награди за екологичен град, над 50% от боклука се оползотворява чрез изгаряне.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.