Мангъров сече: Новият щам служи само за оправдание, много от мерките са безсмислени

Мангъров сече: Новият щам служи само за оправдание, много от мерките са безсмислени
Нашето затваряне е доста по-меко от това, което се наблюдава в другите страни и затова нека да го оставим настрана.

Виждате обаче какво се случва в страни като Великобритания и Испания, които наложиха много строг локдаун – с изолация, задължително носене на маски, вечерен час, забрана за движение. Същото се отнася и за съседна Гърция. Виждате, че в тези страни броят на случаите непрекъснато нараства.

Сега се казва, че това се дължи на това, че се появил, видите ли, нов щам. Има нещо друго – ако тези мерки бяха ефективни, те биха действали както на стария щам, така и на новия.

Тоест оправданието, че новият щам е причината за увеличението на случаите, а не неефективността на мерките, които според мен са напълно безсмислени, служи само да се оправдае налагането на тези ограничения. Това коментира пред „Флагман“ инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

„Поначало в медицината винаги се говори за два типа хора – болни и клинично здрави. PCR тестът има чувствителност около 70%, тоест има 30% възможност за фалшиви положителни и също толкова за фалшиво отрицателни резултати. В този смисъл, да се затварят хора и страни въз основа на резултатите от един доста недостоверен тест е абсурдно.

Ще повторя отново това, което многократно съм казвал: Хората, които са болни, трябва да останат по домовете си; ако са много болни, да влязат в болница. Тези, на които им няма нищо, трябва да продължат да живеят нормално. Цялото това бъркане в носа и джуркане на епруветки е напълно безсмислено“, заявява той.

„При COVID-19 заболяването има вълнообразен ход – обостря се и затихва. Най-тежката фаза е след 8-10 ден до 14-15 ден. Ако на 7 или 8 ден се направи рентген на болен от това заболяване, в огромната част от симптоматичните случаи се намират данни за вирусна пневмония.

Подчертавам – вирусна. Тоест тя не се лекува с антибиотици! При тези, при които се прояви дихателна недостатъчност, тя е причинена не от това, че има вторична бактериална инфекция, а поради това, че вирусът обхваща такава част от белия дроб, че останалата незасегната от него част, не е в състояние да покрива нуждите на човека от кислород.

По тази причина масовото и безконтролно прилагане на антибиотици и антибактериални средства в такава ситуация е напълно безсмислено, защото усложненията при COVID-19 не са причинени от вторични бактериални инфекции, а се дължат на самия вирус-причинител.

Единственото основание човек да влезе в болница е ако той получи дихателна недостатъчност – това се установява много лесно с пулсиметър, който се поставя на пръста. Ако има нужда от кислородна терапия, тогава има смисъл да се влиза в болница.

В този смисъл една от причините за препълване на болниците е, че всички, които имат поставена диагноза „двустранна бронхопневмония“ хукнаха се хоспитализират. А една значителна част от тях нямаха дори данни за дихателна недостатъчност.

При COVID-19 това, което човек трябва да прави, е да си стои вкъщи, да пие повече течности, да хапва по-леки храни, да приема антиагрегант – или аспирин 100 мг веднъж на ден, или антистенокардин 3 пъти по две таблетки. И това е“, коментира още доц. Мангъров.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.