Марица никога не е била замърсявана така тежко

Замърсяването на река Марица е с пестициди и е най-тежкото, което е било констатирано досега. Измрялата риба е с тонове“, това каза пред Марин Маринов директор на Дирекция “Мониторинг” от Басейнова дирекция на “Източнобеломорски район” на съвместна пресконференция с областният управител Дани Каназирева и директорите на РИОСВ и БАБХ в Пловдив Стефан Шилев и Камен Янков, съобщава БТА.

Още по темата

27 яну 2020 16:37

25

27 яну 2020 14:50

12

От 19 пункта в региона на Пазарджик и Пловдив са взети проби и е извършен анализ на водите по 86 показателя, които могат да предизвикат такова токсично отравяне. За част от показателите не са констатирани превишения, като цианиди, живак, арсен, разтворен кислород и неразтворени вещества. Открити са завишени концентрации до два пъти на два пестицида във водите на река Пишманка, която се влива в река Марица. Те са с много висока токсичност и са използвани за растителна защита, поясни Маринов.

Въпреки замърсяването: Няма риск за водата на пловдивчани

Мониторингът ще продължи, като ежемесечно ще се вземат проби от реката. Измрялото количество риба е с тонове, като тепърва ще бъде изчисляван точният размер на щетите. На предприятието, причинило тежкото екологично престъпление, ще бъде наложена и глоба по Закона за екологичните щети, като тя може да стигне до десетки хиляди лева, каза още Маринов.

Към момента е възстановено нормалното състояние на водата в река Марица, каза областният управител на Пловдив и поясни, че няма никаква опасност за питейната вода на града. Остава в сила ограничението за улова на риба по поречието на реката, както и за водопоя на животни.

Продължават и проверките за продажба на риба на нереламентирани тържища. Дани Каназирева заяви, че ще създаде комисия за проверка на складовете за съхранение на излезли от употреба пестициди, каквито са останали шест на територията на област Пловдив (в гр.Хисаря, с.Старосел, с. Иван Вазово, с.Старо Железаре, с.Войнягово и с.Трилистник).

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.